Hirdetés

Nem akar még egy Epic-pert a nyakába a Google, ezért komoly buktát is bevállal



|

Nem csak az Epic Games kifogásolta a nagyvállalat üzelti gyakorlatait.

Hirdetés

Nemrégiben számoltunk be nektek arról, hogy többévi jogi huzavona utána a legnagyobb meglepetésünkre győzedelmeskedett az Epic Games a Google elleni pereskedése során. A Fortnite mögött álló vállalat még 2020 nyarán perelte be a másik óriást, azonban végleges ítélet csak most született ezzel kapcsolatban, melynek értelmében a bíróság valóban úgy látta, hogy a Google versenyellenes módon üzemelteti a Play Áruházat az Androidos eszközökön. Azonban nem az Epic volt az egyetlen, aki szembe ment a Google sértő üzleti gyakorlataival.

A The Verge beszámolójából ugyanis kiderült, hogy az Egyesült Államok tagállamai még 2021 nyarán kezdeményeztek egy hasonló eljárást a nagyvállalat ellen, melynek részletei azonban csak most láttak napvilágot. Így derült ki az is, hogy a feleknek végül még idén szeptemberben sikerült egy peren kívüli megállapodásra jutniuk, melynek értelmében most a Google-nek több, az áruházukkal kapcsolatos változást is eszközölniük kell az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Mindamellett, hogy a vállalatnak összessen 700 millió dollárt is vissza kell fizetnie, a legnagyobb változás talán az, hogy a megállapodás értelémében lehetővé kell tenniük, hogy a fejlesztők a Google Play Áruházon kívülre is átirányíthassák a fogyasztóikat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 7 éven át technikailag továbbra is biztosítaniuk kell a harmadik féltől származó alkalmazások telepítésének a lehetőségét a Play Áruházon kívűl, illetve 5 éven át a Google Pay mellett egyéb alkalmazásokon belüli fizetési alternatívákat is elérhetővé kell tenniük.

Persze ez csak a kötelezettségek egy töredéke, ugyanis egy 68 oldalas megállapodás született a felek között, ami még ezeken kívül számos egyéb vállalást is tartalmaz. Ez első ránézésre elég combosnak tűnhet, viszont a legtöbb kötelezettség csak pár évre szól, ráadásul ezek közül több is csak leírva mutat jól, míg gyakorlati haszna nem igazán van.

Míg az amerikai államokkal most sikerült rendezni a dolgokat, addig az Epic Games elleni pereskedés továbbra sem ért teljesen véget. A Google a vereséget követően ugyanis hamar bejelentette, hogy szembe megy a bíróság döntésével, ami azt jelenti, hogy a fellebezés akár további évekkel hosszabbíthatja meg a már így is jócskán elhúzódott ügymenetet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.