Hirdetés

Nem csak tengeralattjáró, az arcunk is irányítható egy Logitech kontrollerrel



|

Látványos videó mutatja be a módszert, ami a robotikában is hasznosnak bizonyulhat.

Hirdetés

Habár egy ilyen technológia megjelenése rengeteg kérdést vetne fel, az emberiséget tagadhatatlanul vonzza a saját képére alkotott humanoid robotok koncepciója, ám hiába akadnak időről-időre ezek bevetésére vonatkozó ígéretek, egyelőre nem látni, hogy megvalósulna az Én, a robotban látott futurisztikus világ.

Akárhogy is legyen, a ténylegesen emberszerű hatáshoz az érzelmek élethű visszaadása is elengedhetetlen lenne, amiben egy lenyűgöző megoldás segíthet.

Hirdetés

Nemrég a 80 Level hívta fel a figyelmet az alábbi (egyébként már egy éve feltöltött) videóra, amiben egy japán hobbista, Handaru egy Logitech kontroller segítségével irányítja a saját arcát. Az ajkak, a szemhéj és a szemöldök mozgását apró elektromos kisülések idézik elő, amelyeket a játékvezérlőt nyomkodva aktivál a kezelő.

Az összeköttetésért a nyílt forráskódú Robot Operation System felel, amely alapvetően a robotokba szánt alkatrészek kommunikációját hivatott megkönnyíteni, de ebben az esetben az emberrel is kompatibilis. Handaru szerint pedig ez hosszabb távon megkönnyítheti az emberi arckifejezések összekapcsolását a robotokkal, élethűbb mimikához vezetve. A 80 Level emellett egy hasonló projektet is felidézett, melynek elkövetője gombnyomásra hajlította be a saját mutatóujját.

Néhány éve egyébként a brit Engineered Arts fejlesztői készítettek egy megdöbbentően élethű mimikával operáló robotot, de az csak egy álló modell volt. Az elektromos impulzusok alkalmazásában viszont már meglehetősen előrehaladott kutatásokat végez az orvostudomány, így többek között ezek segítségével sikerült elérni, hogy lebénult betegek újra járjanak.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.