Hirdetés

Nem igazán megnyugtató, hogy már a Boston Dynamics robotjait is a mesterséges intelligencia irányítja



|

A Boston Dynamics robotkutyája AI-támogatást kap egy speciális feladat elvégzéséhez.

Hirdetés

A robotika fejlődésével a közelmúltban több olyan projekt is bekerült a híradásokba, aminek keretében a technológiát olyan feladatokra használták fel, ami emberként nehezen kivitelezhető. A Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya, Spot is leginkább olyan feladatokat, küldetéseket hajt végre, ami veszélyes vagy nehezen kivitelezhető. A Hyundai egyik dél-koreai  gyáregységében ilyen robotok járőröznek, de bevetették már felderítésben illetve a metróvonalak ellenőrzésére is.

Logikusan jött a gondolat (mert ma már túl kevesen nézik a Terminátor-filmeket), hogy a sokoldalú robot működését kipróbálják a virágkorát élő AI-rendszerekkel megtámogatva. A bostoni cég mérnökei éppen egy robot-idegenvezető létrehozásán fáradoznak. A projekt során egy Spotot ruháznának fel egy generatív AI-platformmal.

Hirdetés

Az ezzel kapcsolatos első szárnypróbálgatásokat egy YouTube videóban tették most közzé. A felvételen az látható, hogy a kalapot, műanyag szemeket és műszemöldököt viselő Spot körbevezet egy csoportot a Boston Dynamics massachusettsi létesítményében.

Az előkészületek során a csapat egy rövid utasítássorozatot adott a robotnak, amelyben megnevezte az egyes helyiségeket, amelyeket meg kellett látogatnia, valamint egy mondattal elmagyarázta a helyiség rendeltetését is. A robotkutya ezután összevetette ezeket az adatokat a beépített kameráinak képeivel, mielőtt lefuttatta egy úgynevezett vizuális kérdésválaszoló modellen, hogy megpróbáljon több információt szerezni arról, hogy mit néz, hogy azután pontosabb választ tudjon adni.

Működése során a gép folyamatosan tanul, beépíti a tapasztalt mintákat, ismereteket. A projektben dolgozó egyik szoftvermérnök elmondta, hogy néhány válasz őt is meglepte. Amikor például megkérte Spotot, hogy mutassa meg neki a szüleit, a robot átvezette őt Spot egy korai változatához a Boston Dynamics robotok között.

"A mesterséges intelligencia lehetővé teheti, hogy a robotok ne csak kövessék a parancsainkat, hanem bizonyos értelemben megértsék azokat a cselekvéseket, amelyeket a körülöttük lévő világ kontextusában végezhetnek. Ez olyan alkalmazásokban lehet hasznos, amelyeket még el sem tudtunk képzelni."

-nyilatkozta Matt Klingensmith, a Boston Dynamicsnak a videóban szereplő vezető szoftvermérnöke. Szerinte azonban a hús-vér idegenvezetőknek egyelőre nem kell félteniük a munkájukat az AI-platformok kezdeti tökéletlenségei miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.