Hirdetés

Nem is gondolnád, de a betűtípusok megszűnése is okozhat problémát



|

A PostScript Type 1-es betűtípusainak támogatása megszűnik a jövőben, ez problémát okozhat egyes régi fájlok megtekintésében.

Hirdetés

Aki dolgozott már valaha kiadványszerkesztővel, az minden bizonnyal találkozott már a PostScript Type 1-es betűtípusaival. A PostScript betűtípusokhoz vektorgrafikát használnak, ami biztosítja, hogy a méretezésnél se változzon a megjelenítésük minősége. Ez támogatja az érintett betűtípusok "wysiwyg" (what you see is what you get, vagyis azt kapod, amit látsz) megjelenését a kimeneti eszközön.

A leggyakrabban használt PostScript betűtípusok a "Type 1"-esek voltak. Aki Adobe-ot vagy Office-t használt az elmúlt évtizedekben, az biztos találkozott már ezekkel. A típus monopol helyzete egy idő után tarthatatlanná vált így 1990-es évek elején az Adobe létrehozta a saját vektoralapú karakterkészletét, a TrueType formátumot, amit azután a Microsoft rendelkezésére is bocsájtott. 

A TrueType-ot és a PostScript Type 1-et is váltotta később a Microsoft és az Adobe együttműködéséből született OpenType betűformátum, ami a 2000-es évek közepére nyílt forráskódú szabványként a legtöbb operációs rendszerben és szoftverben dominánssá vált.

Hirdetés

Bár a Windowshoz készült Microsoft Office-ok 2013-óta nem támogatják a PostScript Type 1-es betűtípusokat, a legtöbb alkalmazás még nem lépte meg ugyanezt. Mostanáig. A napokban ugyanis, az Adobe januári döntéséhez hasonlóan, a Mac-ekre optimalizált Office is befejezte ennek támogatását.

Aki a közelmúltban kezdte a szöveg illetve kiadványszereksztést, annak valószínűleg nem fog komoly gondot okozni a váltás, de elképzelhető, hogy a régi motorosok PostScript Type 1-es típusokkal írt szövegeinek megnyitásánál hiba üzenetek fognak megjelenni. Még ha az adott szoftver a megfelelő OpenType betűtípusokkal is próbálná helyettesíteni ezeket, elrendezési hibák tömkelege teszi majd szinte olvashatalanná a régi szövegeket.

Az Adobe szerint az "1-es típusú" betűket tartalmazó PDF és ESL fájlokat is meg fogják tudni jeleníteni, amennyiben azok grafikai elemkénti megjelenítésre illetve nyomtatásra helyezik el. Ez azonban nem lesz szerkeszthető.

Nem egyértelmű, hogy a gépünk milyen betűformátumokat használ, de ennek utánnajárhatunk néhány kattintással. A Windows 10 és 11-ben a Vezérlőpult Betűtípusok alpontjában,ha a Részletek nézetre váltunk, a felső sorban történő jobb gombos kattintással bejelölhető a Betűtípusok négyzete. A macOS rendszerben a Font Book alkalmazásban listanézetre váltva a "Format" feliratú oszlopban találjuk felsorolva a betűtípusokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.