Hirdetés

Nem lehet többé engedély nélkül képet posztolni másokról a Twitteren



|

A mikroblog tovább szűkíti az online zaklatás lehetőségeit.

Hirdetés

A hét legjelentősebb Twitter-híre kétségkívül az, hogy az alapító-vezető Jack Dorsey távozik a CEO posztjáról, helyét pedig az eddigi technológiai igazgató, Parag Agrawal veszi át. Nemrég viszont beharangoztak egy másik fontos változást is, ami a platform privát információkat védő szabályait szigorítja.

A módosítás értelmében a továbbiakban nem lehet az érintetek engedélye nélkül megosztani másokat ábrázoló képeket. Az új szabály számos kérdést vetett fel, ezért a Twitter több felületen is igyekezett tisztázni, hogy mire számíthatnak a felhasználók.

Hirdetés

A legfontosabb, hogy a közösségi oldal nem fog automatikusan beleegyezést kérni mindenkitől, aki egy feltöltött képen vagy videón szerepel, de ha valamelyik érintett kéri, akkor el fogják távolítani az adott anyagot.

"Ha az ábrázolt személyek vagy meghatalmazott képviselőjük értesítenek minket arról, hogy nem járultak hozzá magánjellegű képük vagy videójuk megosztásához, eltávolítjuk azokat. Ez az irányelv nem vonatkozik a közszereplőket vagy magánszemélyeket bemutató médiára, ha a médiát és a hozzá tartozó Tweet-szöveget közérdekből osztják meg, vagy ha az hozzájárul a közéleti témák megvitatásához."

- írja a platform hivatalos blogja. Az engedély nélküli képi ábrázolásra vonatkozó tilalom a korábbi szabály kiterjesztése, amely már eddig is tiltotta a magánjellegű információk (pl. lakcím, nem publikus kapcsolati adatok) megosztását.

Ami a közszereplőket ábrázoló tartalmakat illeti, a Twitter egyértelművé tette, hogy a zaklató céllal megosztott fotókat és videókat még az ő esetükben is eltávolíthatja,  előtte azonban minden esetben mérlegelni fogja, hogy a posztban szereplő információ elérhető-e már más nyilvános médiumokban (pl. TV-ben, újságokban).

Sokan értelmezték úgy a szabályt, hogy ezentúl a nyilvános rendezvényekről sem lehet majd képi anyagokat feltölteni, hiszen egy koncerten vagy sporteseményen lőtt fotón többtucatnyi ember is szerepelhet egyszerre. A mikroblog biztonsági fiókja, a Twitter Safety ezért később újabb magyarázatot fűzött a szigorításhoz:

"Bontsuk ki, mit is jelent ez. Ez az irányelv-frissítés segít megfékezni a zaklatásra, megfélemlítésre és magánszemélyek személyazonosságának felfedésére irányuló visszaéléseket, melyek aránytalanul nagy hatással vannak a nőkre, az aktivistákra, a másként gondolkodókra és a kisebbségi közösségek tagjaira."

A több embert ábrázoló nyilvános felvételek törlése előtt a Twitter moderátorai fogják eldönteni, hogy az adott poszt "hozzájárul-e a közbeszédhez", amire azzal reagáltak a kritikusok, hogy nem elég átlátható a közösségi oldal mérlegelési rendszere. A mikroblog ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a kontextus számít, s hogy a biztonsági szabályzatában szereplő kivételek tág lehetőségeket biztosítanak a hírértékű események és viták közlésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.