Hirdetés

Nem lesz idén képernyő alá épített szelfikamera



|

Hiába demózott ilyesmit a Xiaomi és az Oppo, hosszú időbe telik, mire kiforr a technológia. Maradnak a jelenleg bevett megoldások.

Hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy a tökéletesen kávamentes mobilkijelzők piacán a következő lépcsőt az jelenti, hogy az előlapi kamerát a képernyő alá építik, hogy az észrevehetetlen legyen, akár a beágyazott ujjlenyomat-olvasó. A Samsung régóta fejleszti a technológiát, nagy meglepetésre azonban nemrég az Oppo és a Xiaomi olyan prototípusokat mutattak, amelyeken mindez már a gyakorlatban is működik. A képernyő mögé épített kamera ugyanúgy készít szelfit, mint a normál (vagy a felugró/fúrt) megoldások. 

Hirdetés

Bár a prototípusokat régóta fejlesztik, a technológiának állítólag sok idő kell még, mire kiforr, és sorozatgyártásba kerülhet. A megbízható Ice Universe szerint idén nem lesz kijelző alatti szelfikamerával ellátott okostelefon, a gyártók inkább a meglévő technológiák fejlesztésére koncentrálnak majd. 

A fúrt kijelzők például nem tűnnek el a közeljövőben, hanem csökken a kamerák átmérője, egészen 1 milliméterig. Erre a következő 1-2 évben kerül sor, és összehasonlításképp: a Galaxy S10 szelfikamerája 5 milliméter átmérőjű. 

A képernyő alá épített kamera ötlete egyébként nem új, már több mint egy évtizede is voltak ilyen szabadalmak - a gyakorlati megvalósítás annál nehezebb, és csak most jutott olyan szintre a technológia, hogy el tudtak kezdeni dolgozni az ilyesmin. Túl sok részlet egyelőre nincs, de a Xiaomi elárulta, hogy ők dupla kijelzőt használnának, és a külső lenne a szenzorhoz a lencse, egy részen átlátszó kialakításban. Mindez egyébként csak OLED-panellel valósítható meg. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.