Hirdetés

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin



|

Megosztva kapta meg a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat.

Hirdetés

A Svéd Királyi Akadémia kiosztotta a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat, a jeles elismerést pedig nem más, mint Drew Weissman és Karikó Katalin kapta meg megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében nyújtott munkájukért.

A hivatalos indoklás szerint az új, mRNS-alapú vakcinák fejlesztésével Weissman és Karikó kulcsfontosságú szerepet játszottak az elmúlt száz év legnagyobb világjárványa elleni küzdelemben, és ezzel új utakat nyitottak a jövő orvostudománya előtt.

Hirdetés

Nem volt váratlan Karikó Katalin díjazása, hiszen a pandémia óta sorra kapott több olyan elismerést is, melyeket a "Nobel előszobájának" szoktak tekintetni. Ilyen volt a Columbia Egyetem Horwitz-díja, az Albany-díj, a Breakthrough Prize és a Lasker-díj.

Több mint 20 évet kellett egyébként várni egy újabb magyar állampolgárságú Nobel-díjasra, 2002-ben Kertész Imrét jutalmazták az irodalmi Nobellel. Előtte 1937-ben Szent-Györgyi Albert kapott élettani-orvostudományi díjat. Magyar származású Nobel-díjas jóval több volt, utoljára Herskó Ferenc (Avram Hersko) kapta meg 2004-ben a kémiai díjat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.