Hirdetés

Nokia G42 5G teszt – a fenntarthatóság felára



|

Átlagos, belépőszintű mobilnak tűnik a G42, ami azonban házilag is javítható. Nagy kár, hogy a fenntarthatóságnak túl magas az ára.

Hirdetés

A Nokia márkanév mögött már régóta a HMD Global csoportosulás áll, ami nem feltétlenül jelent rosszat, pláne úgy, hogy a gyártó a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet tűzte zászlajára, ami a mobiltelefonok világában a legnehezebben megugorható akadály. Ez a cég az, aki elsőként Európába hozta el a mobilgyártást, konkrétan Magyarországra, emellett pedig az összes felhasználói adatot is európai szerveken őrzi (Finnországban), nem Kínában vagy az USA-ban. 2023 elején a G22-es modellel már megmutatta a cég, miként is képzeli el a fenntartható mobilt, amit akár otthon is könnyedén meg tudsz bütykölni - ezt anno mi is leteszteltük.

Az ötperces akkucsere, a kijelző vagy a hátlap házilagosan is egyszerű cseréje vonzó lehet sokak számára, ráadásul a HMD ehhez nem kisebb partnert, mint az iFixitet hívta segítségül, így a cserealkatrészek és a szükséges szerszámok is könnyedén és viszonylag reális áron beszerezhetők. Ugyanakkor a G22 nagyon harmatos SoC-t kapott, a kijelző sem volt túl jó, ezért nagy érdeklődéssel vártuk az utódot, amit nyár közepén mutatott be a Nokia.

Hirdetés

Divatos külső

Kétféle színben is elérhető a Nokia G42 5G, aminél a gyártó már a nevében igyekezett jelezni, hogy nagyot lépett előre: immáron 5G-s hálózatokhoz is kapcsolódik a mobil. Ez 2023-ban igen fontos, pláne úgy, hogy ezt a modellt minimum 3 évnyi használatra ajánlja. Szintén örömteli hír, hogy az Unisoc T606-os központi chipet is lecserélték, helyette a Snapdragon 480-at kapta a G42, abból is a "+" változatot, ami egy hajszálnyival erősebb. Az SoC-hez 6 GB RAM és 128 GB tárhely kapcsolódik, ami belépőszinten elfogadható, jó hír továbbá, hogy mSD kártyát is fogad a dual SIM-es készülék.

Reménykedtünk, hogy a kijelzőhöz is hozzányúl a Nokia, azonban itt nem történt komolyabb előrelépés. Az IPS-panel továbbra is csupán HD+ felbontású, fényereje csak egy kicsivel nőtt, védelemként pedig a korábban is alkalmazott Gorilla Glass 3 szolgál. Ezt egy csepp-bevágású, 8 MP-es selfiekamera töri meg, valamint szokatlan még az egészen vastag káva, ami alul több mint fél centiméter vastag.

A mobil oldalsó kerete és hátlapja újrahasznosított műanyagból készült, egyben van és azonos színű. A G42 fröccsenés és por ellen védettnek minősített, de hivatalos besorolása nincsen. A kereten körben a szoksásos gombokat, Type-C portot, SIM tálcát és egy hangszórót találhatunk, valamint extraként egy jack csatlakozót is.

Hálózatos részen az 5G mellett van 5.1-es Bluetooth, Wi-Fi 6, GPS és szerencsére az NFC sem maradt le a hazánkban hivatalosan forgalmazott G42 5G-ről (egyes régiókban NFC nélkül árulják ezt a modellt). Nincsen azonban eSIM, sztereó hangszóró, infra és az 5000 mAh-s akkumulátort sem lehet vezeték nélkül tölteni. Az akkuméret az előd G22-eshez képest 50 mAh-val kisebb lett, a töltés maradt 20 Wattos, ám a 12 nm-es helyett 8 nm-es SoC takarékosabb valamivel.

A hátlapon a Nokiánál már megszokott elrendezésben látható a kamerasziget, ami nagyjából 1 mm-re emelkedik ki. Itt egy 50 MP-es főszenzor, valamint két kiegészítő kamera kapott helyett. Utóbbi két kamera egyike makrókra vethető be és 2 MP-es, a másik pedig a mélységszenzor, és szintén 2 MP-es.

Teszt

Kézben tartva, méretét és tömegét tekintve egy teljesen átlagos mobiltelefon a G42 5G. A hátlap szépen csillan a napfényben, az ujjlenyomatokat csak mérsékelten vonzza, viszont a műanyag miatt a prémium érzetet ne várd. A könnyű szétszerelhetőség szerencsére nem ment a masszivitás rovására, a mobil nem recseg-ropog. A kijelző teljesen átlagos, fényereje inkább átlag alattinak tekinthető, és hát felbontása sem túl nagy. Szintén furcsa a vastag káva, viszont a 90 Hz nem haszontalan: nincsen utánhúzás, a scrollozás, feed-pörgetés során nem akadozik a telefon.

Ez az SoC cseréjének is köszönhető, ami több mint kétszer gyorsabb, mint a G22-ben található Unisoc, de persze ez még nem jelenti azt, hogy őrült tempóra számíthatsz és komoly 3D-s játékra is bevetheted a Nokia G42 5G-t. Általános feladatokhoz kellő sebességet kapsz, de például a képek mentése, a nagyobb adatbázissal dolgozó appok futása során többet fog gondolkodni a mobil, mint egy középkategóriás modell.

Fotózásra csakis a főkamerát ajánljuk, a többit nem érdemes komolyan fontolóra venni. A főkamera viszont egészen szép képeket készít jó fényviszonyok mellett: a színek a helyükön, nincsen bántó elmosás, a részletesség a kép szélein is megvan. Rossz fényviszonyok mellett már más a helyzet, itt a képjavító turbó fokozatra kapcsol és sokszor elmossa a részleteket, a mozgó tárgyak, emberek pedig elmosódottak lehetnek. A 2×-es zoomra pöccintve sok-sok részletről mondunk le, a képek elmosódnak, ha pedig a maximális, 8×-os zoomot választod, még tovább romlik az élesség és részletesség.

A szelfi is inkább átlagos, mintsem meglepően jó, a portré mód pedig előszeretettel mossa a képet és az éleket sem mindig találja meg pontosan. Egy-egy gyors videotelefonálásra bevethető, de esti partiban inkább másik mobillal készítsd a portrékat. Videózásnál a 1080p/60 fps a tető, ami javarészt az SoC miatt is van, de ha némi szoftveres képstabilizálást is szeretnél, 30 fps lesz a limit.

A 20 wattos töltést nem neveznénk gyorsnak, de tény, hogy a mobil egészen takarékos, és átlagos felhasználás mellett 2 napot is kihúz különösebb trükközések nélkül. Tesztünkön 923 perc terhelés melletti üzemidőt mértünk, ami nem rossz, és még a G22-nél is jobb, tehát beigazolódott, hogy az SoC nem csupán gyorsabb, takarékosabb is.

A kezelőfelület szokásosan minimalista. Néhány Nokia extra ugyan került az alap Android felületre, de ezek egyáltalában nem zavarók. Tesztünk készítésekor Android 13-as rendszer volt a legfrissebb májusi biztonsági csomaggal, ami sajnos ellentmond annak a kijelentésnek, miszerint 2 teljes OS-váltás mellett 3 évig havi rendszerességgel megkapjuk a biztonsági csomagokat is.

Összegzés

Maximálisan szerethető és tisztelhető, amit a HMD Global a Nokia mobilokkal próbál elérni: a fenntartható gyártás és újrahasznosított anyagok használata, az egyszerű szerelhetőség (itt találod az iFixit hivatalos G42 oldalát), a 3 év garancia mind felhasználóbarát, ráadásul azt semmiképp sem lehet mondani a Nokia G42 5G-re, hogy pocsék lenne. Egy átlagos, belépőszintű mobil, a szintnek megfelelő sebességgel, kamerás képességekkel és akkuval.

Sajnos azonban a készülék ára nem belépőszinten van, hanem eggyel felette, ahol a kínai gyártók hardveresen szinte minden pontban többet kínálnak, mint a Nokia. Erősebb SoC, gyorsabb töltés, jobb kamerarendszer, szebb kijelző, modernebb külső. A Xiaomi a Redmi vonalon több alternatívát is kínál: például 10 ezer forinttal olcsóbban a Redmi Note 12-t nagyobb tárhellyel, több RAM-mal, jóval erősebb SoC-vel, AMOLED-kijelzővel, jobb kamerákkal és gyorsabb töltéssel. Említhetjük a Motorola G54-et is erősebb SoC-vel, jobb kijelzővel és kamerarendszerrel, sokkal jobb üzemidővel és gyorsabb töltéssel. A hazánkban népszerű Samsung Galaxy A23-at se felejtsük: ugyanennyi pénzért jobb szoftveres támogatást, jelentősen erősebb SoC-t, kijelzőt és kamerarendszert kapsz.

Ezek mindegyike jó vétel, nem mellesleg a legtöbb megtalálható legalább egy szolgáltatónál is - ezt pedig a Nokia G42 5G nem tudja elmondani magáról. Tekintve, hogy a magyar felhasználók jelentős része továbbra is a szolgáltatónál szerzi be új mobilját, ráadásul a Nokia nem pörgeti maximumra a mobilos hirdetéseket hazánkban, nem fogadnánk arra, hogy hatalmas mennyiségben fog elkelni hazánkban a Nokia új "házibarkácsolható" okostelefonja.

Nokia G42 5G

Ár: 84 990 Ft
Azt semmiképp sem lehet mondani a Nokia G42 5G-re, hogy pocsék lenne: átlagos, belépőszintű mobil sajnálatosan magas áron.
  • Snapdragon 480+ SoC
  • 6,56", HD+, IPS, 90 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
  • 50+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, jack
  • Android 13
  • 165×75,8×8,6 mm, 194 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
  • 414 065 pont AnTuTu
  • 549/1762 pont GeekBench 5
  • 746/1912 pont GeekBench 6
  • 9925 pont PCMark8 W3.0
  • 21 511 pont PCMark Storage
  • 989 3DMark Wild Life
  • 923 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • házilag javítható
  • az elődhöz képest erősebb
  • elfogadható főkamera
  • letisztult kezelőfelület
  • jó üzemidő
Kontra
  • még mindig gyenge teljesítmény
  • csak HD+ LCD-kijelző
  • mono hangzás
  • nincsen eSIM
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8519
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Nokia G42 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 6
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-10-05 14:07:30
    [gameinfo_webpage] => https://www.nokia.com/phones/hu_hu/nokia-g-42?sku=101Q5003H052
    [gameinfo_tags] => nokia, g42, mobil, okostelefon, android, fenntarthatóság, teszt
    [gameinfo_url] => nokia-g42-5g
    [gameinfo_pro] => házilag javítható
az elődhöz képest erősebb
elfogadható főkamera
letisztult kezelőfelület
jó üzemidő
    [gameinfo_kontra] => még mindig gyenge teljesítmény
csak HD+ LCD-kijelző
mono hangzás
nincsen eSIM
drága
    [gameinfo_data] => Snapdragon 480+ SoC
6,56", HD+, IPS, 90 Hz
6/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
50+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, jack
Android 13
165×75,8×8,6 mm, 194 g
5000 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
414 065 pont AnTuTu
549/1762 pont GeekBench 5
746/1912 pont GeekBench 6
9925 pont PCMark8 W3.0
21 511 pont PCMark Storage
989 3DMark Wild Life
923 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 84 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Azt semmiképp sem lehet mondani a Nokia G42 5G-re, hogy pocsék lenne: átlagos, belépőszintű mobil sajnálatosan magas áron.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 6
            [manufacturer_name] => Nokia
            [manufacturer_url] => nokia
            [manufacturer_link] => http://www.nokia.com
            [link] => /gyarto/nokia
        )

    [link] => /termekinfo/nokia-g42-5g-8519.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => házilag javítható
            [1] => az elődhöz képest erősebb
            [2] => elfogadható főkamera
            [3] => letisztult kezelőfelület
            [4] => jó üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => még mindig gyenge teljesítmény
            [1] => csak HD+ LCD-kijelző
            [2] => mono hangzás
            [3] => nincsen eSIM
            [4] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.