Hirdetés

Nokia X30 5G teszt – neked mennyit ér meg, hogy környezetbarát legyen a mobilod?

|

Az eddigi talán "legzöldebb" mobilt készítette el a Nokia, ami nem technikai paraméterei miatt érdekes, bár azért vannak szerethető erősségei is.

Hirdetés

Te mit nézel, amikor új mobilt keresel magadnak? Ha erre azt válaszolod, hogy a telefon dobozát és azt, hogy mennyire környezetbarát a készülék, akkor tovább ne is nagyon menj, mert ezt a modellt neked találták ki. A Nokia X30 5G azért egy kicsit persze többet nyújt környezettudatos kialakításnál, de ez el is várható, hiszen a cég jelenlegi zászlóshajójáról van szó, amire nagyon is büszke.

Megnéztük, hogy a 200 ezer forintos vételárért cserébe mire számíthatsz, vagy másképp fogalmazva, a környezettudatos gyártás és kialakítás érdekében mennyit kellett feláldozni a tudásból és teljesítményből.

Papíron harmatos

A Nokia X30 technikai paramétereit átböngészve mindjárt szemet szúrhat a választott SoC, vagyis központi chip, amivel az elmúlt évben sokszor találkozhattál, csak éppen nem a 200 ezer forintos kategóriában. 2022 végén a Snapdragon 695G inkább a belépőszintet képviseli, semmint a középkategória alját, vagyis a teljesítmény terén túl sok jóra nem lehet számítani. Szerencsére a körítés jobb egy fokkal, a 8 GB RAM mellé 256 GB tárhely került, amely azonban nem bővíthető és nem is túl gyors.

Hirdetés

A telefon közepes méretű és fogásra masszív, strapabíró modell. A megszokottnál valamivel vastagabb kávával körbevett, 6,43"-os AMOLED 90 Hz-es kijelző közepes fényerejű és ehhez mérten nincsen HDR-támogatás sem. A tartósságot mindenképpen növeli, hogy Gorilla Glass Victus védelem került az előlapra, emellett a határozott élekkel rendelkező keret is alumínium és csak a hátlapnál kell beérni műanyaggal.

A hátlapból nagyjából 2 mm-re emelkedik ki a PureView néven nevezett kamerasziget, amelynél igazán szimpatikus, hogy nem próbálták meg átvágni a felhasználókat 2/5 MP-es kiegészítő szenzorokkal. A főkamera 50 MP-es, f/1.8-as rekeszértékű és optikai képstabilizátort is kapott. Az ultraszéles látószögű kamera 13 MP-es és 123 fokos. Sajnos a fotós és videós képességekre is árnyékot vet a gyenge SoC, így HDR ugyan van, de 4K-ban nem tud videót rögzíteni, be kell érnünk maximálisan FHD@60 fps-sel. Ezeket az előlapi 16 MP-es szelfi egység egészíti még ki, amely szintén széles látószögű és ugyan 4K-ra ez sem kapható, de legalább az arcfelismerést támogatja.

A telefon többi paramétere átlagos, így van optikai, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, NFC, Wi-Fi 6 és BT5.1, AptX HD, valamint egy meglepetés infra adó is. A telefont egy 4200 mAh-s akkumulátor táplálja, amit PD 3.0 szabvány szerint 33 wattal tölthetünk - vezeték nélküli töltés nincs az étlapon, ami különösen az ezt könnyen implementálhatóvá tevő átlagos vastagság és a műanyag hátlap fényében igen érdekes és szomorú döntés.

Az a bizonyos plusz

A Nokia nagyon büszkén jelentette be, hogy az X30 5G abszolút környezetbarát termék lett. Ez magában foglalja, hogy a legtöbb komponense újrahasznosított alapanyagból van, így például a hátlap, a keret és természetesen a doboz is. Emellett a gyártás teljes folyamatát felülvizsgáltatta független szervezetekkel és az értékelés szerint az előállítás folyamán is mindvégig a környezettudatosság az egyik legfontosabb szempont.

A tesztpéldány használata közben ebből semmit nem vettünk észre, vagyis az, hogy újrahasznosított PET-palackból van a hátlap, nem von le értékéből, a kialakítás, megmunkálás makulátlan. A környezetvédelem természetesen arra is vonatkozik, hogy a dobozban nincsen töltőfej, csak kábel, ám számunkra igen meglepő volt, hogy a használati útmutatót rengetegféle nyelven belehajtogatták a dobozba. Ennek okát meg is kérdeztük a Nokiától, és azt a választ kaptuk, hogy ez a szabályozás miatt volt szükséges, de már dolgoznak azon, hogy az egészet egyetlen QR-kóddal helyettesítsék.

A másik fontos plusz - ami a Nokia-fanok számára nem meglepetés - a szoftveres támogatás. Egyrészt a Nokia X30 5G mobilra 3 év teljes körű garancia vonatkozik, másrészt az Android 12-vel érkező telefon 3 Android-főverzió-frissítést fog kapni, a biztonsági javítócsomagok pedig minden hónapban garantáltan megérkeznek. Erre a feszes frissítési tempóra utal a bekapcsoláskor megjelenő Android One logó is, ám sajnos ez már nem az a rendszer, amit anno megismertünk. Az eredeti Android One szisztéma szerint a frissítések egyenesen a Google-től érkeztek OTA-n, kb. a kiadás napján. A Nokia X30 5G esetében ez sajnos nem így van, a frissítések a Nokiától érkeznek, de a cég emberei nagyon magabiztosan mondták, hogy ez nem fog hosszú késéssel együtt járni. Reméljük, ez igaz is lesz, bár az ellene szól, hogy az Android 13 még nem jelent meg a készülékre.

Teszt

Az Android One-szerű szoftveres felépítés egyben azt is jelenti, hogy kéretlen appok és szolgáltatások nincsenek előtelepítve, a kezelőfelületen is minimálisak a változtatások, így gyárihoz közeli Android-élményben lehet részed. Ez már csak azért is fontos, mert a Snapdragon 695G chip nem túl erős és így legalább nem kell fáradoznia a rengeteg speciális funkción, vagy a látványos, egyedi animációkon. A kijelző nem égeti ki a retinádat a fényerejével, de színei szépek, a 90 Hz hasznos és az élességgel, valamint színekkel sem lesz gondod.

A főkamera jó fényviszonyok mellett egészen jó képeket készít, bár a részletességről ez már nem mondható el. Az optikai képstabilizátor is kapóra jöhet, különösen rosszabb fényviszonyok mellett, ahol szintén élesek tudnak maradni a képek. A gyorsgombbal elérhető 2x-es nagyítást nem ajánljuk: elmosott, rossz kép lesz az eredmény, amit a szoftver igyekszik kiélesíteni, de ez nem segít túlzottan a kép minőségén. Az elmosódott részek az ultraszéles látószögű másodlagos kamerával készült képekre is igazak, viszont legalább a színek nem "másznak el". Ez javarészt a Capture Fusion technológiának köszönhető, ugyanis a főszenzor itt besegít az ultraszélesnek. Ez abból is látszik, hogy ami a kép szélére kerül, az érezhetően rosszabb minőségű. A szelfik átlagosak, nem túl részletgazdagok, de legalább élesek és rossz megvilágítás esetén is értékelhető eredményre számíthatunk - ha nem remeg túlságosan a kezünk. Az éjszakai mód sem hiányzik a szoftverből, ám ennél érdemes számolni egy hosszabb elkészítési idővel, ugyanis a gyenge SoC sokat küzd a számításokkal.

Sajnos sztereó hangzást nem kapsz az X30 5G-vel, de legalább igyekeztek a hangerőt az átlagos szintnél egy leheletnyivel feljebb húzni. Az üzemidő és a töltés szintén egy olyan paramétere a telefonnak, ami nem rossz, de nem is kiemelkedő - amolyan szürkén átlagos. Kb. 1,5 napot bírja egy töltéssel az X30 5G, a 33 wattos gyorstöltés pedig már a feleennyiért beszerezhető mobiloknál sem ritkaság.

Megéri?

Kiegyensúlyozott, kedvelhető mobiltelefont készített a HMD a Nokia X30 5G személyében. A relatíve kis méret, IP68-as védettség és jó súlyeloszlás könnyen kézben tartható és kezelhető mobilt eredményezett, a védőüveg mögé pakolt AMOLED-kijelző pedig igazán jó minőségű - még ha nem is a legfényesebb OLED-panel. Tárhelygondod nem lesz és az üzemidő sem rossz, valamivel átlag feletti. A letisztult kezelőfelületnek és kéretlen appoktól mentes rendszernek nagyon örültünk, ahogy a 3 év teljes körű támogatás is jól hangzik. A PureView kamerát külön kiemelte a gyártó az új készüléknél, azonban ezt egyrészt lekorlátozza az SoC, másrészt ebben az árkategóriában nem olyan nehéz találni ilyet, vagy ennél jobbat. Ha kizárólag Snapdragon 695-ös mobilokat nézünk, példaként ott a Samsung Galaxy A23 5G, a OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, a Xiaomi Poco X4 Pro 5G, jó néhány Oppo és Realme modell - mindegyik 80-130 ezer forint között elérhető. Saját istállóból a G60 lehet érdekes, mint 130 ezer forintos Nokia mobil - terveink szerint hamarosan ezt is megvizsgáljuk közelebbről.

Miközben a környezettudatos tervezés és gyártás örömteli és jó azt érezni, hogy már mobilvásárlásnál is odafigyeltünk a bolygó egészségére, azért hiába a "zászlóshajó" jelző, az X30 5G-től ne várj szédítő topligás élményt.

A Nokia X30 5G alapvetően nem rossz mobiltelefon, de a HMD-nek másra van szüksége, hogy ismét a figyelem középpontjába kerülhessen - ilyen tulajdonsága pedig ennek a mobilnak nincsen.

A központi rendszerchip már ma is harmatosan gyenge, 3 év múltán pedig szinte biztosan akadozni fognak a modern appok, hiába az elegendő RAM. Szintén a 3 éves ciklusnak mond ellent, hogy a hazai szolgáltatók kétévenkénti mobilcserére buzdítják a felhasználókat a különféle akciókkal, ráadásul a Nokia X30 5G egyelőre nem érhető el szolgáltatói kínálatban.

Ha pedig már Android One, akkor igenis oda kellene figyelni a pontos frissítésekre. A tesztkészülék november elején még szeptemberi biztonsági csomaggal futott Android 12 OS-en. Egyes konkurensek ebben az árkategóriában is előrébb járnak frissítések terén, pedig ott az Android One-t nem is említik.

A "zöld" szemlélethez számunkra az egyszerűbb szerelhetőség, javíthatóság is hozzátartozna (például ragasztás helyett csavaros rögzítés, akkucsere házilag), bár nem hivatalosan sikerült megtudnunk, hogy 2023 elején a Nokia egyik fontos bejelentése éppen ezzel kapcsolatos lesz.

A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül. Márpedig ez a 200 ezer forintos ársáv igen zsúfolt és technikailag több készülék is sokkal többet kínál ennél. A fenntarthatóság és környezetbarát tálalás kedves és mindenképpen üdvözlendő extra, de (sajnos) ma még nem tartunk ott, hogy ezért a vásárlók zöme hajlandó különösebb extra költséget megfizetni. A Nokia X30 5G-nek akkor lehet némi esélye a hazai piacon, ha jelentősen csökken az ára mondjuk 100-120 ezer forint környékére és esetleg sikerül bekerülnie mobilszolgáltatói kínálatba is. Ha ez nem jön össze, könnyen lehet, hogy hamar feledésbe merül.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Nokia X30 5G

Ár: 194 990 Ft
A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül.
 • Snapdragon 695 5G SoC
 • 6,43", FHD, AMOLED, 90 Hz, Gorilla Glass Victus
 • 8/256 GB RAM/tárhely
 • 50+13/16 MP hát-/előlapi kamerák
 • Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, 5G
 • Android 12
 • 158,9×73,9×7,99 mm, 185 g
 • 4200 mAh akkumulátor, 33 W gyorstöltés
 • 406 523 pont AnTuTu
 • 676/1935 pont GeekBench 5
 • 8751 pont PCMark8 W3.0
 • 1214/364 3DMark Wild Life/WL Extreme
 • 885 perc üzemidő (PCM8)
PRO
 • jó kijelző
 • masszív ház
 • IP67
 • jó főkamera
 • 3 év támogatás
Kontra
 • gyenge és limitált képességű SoC
 • műanyag hátlap
 • nem „igazi” Android One
 • nincs 4K videó
 • nincs Qi-töltés
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8112
  [topic] => 1
  [group] => 19
  [gameinfo_name] => Nokia X30 5G
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 6
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2022-11-09 13:49:02
  [gameinfo_webpage] => https://www.nokia.com/phones/en_int/nokia-x-30
  [gameinfo_tags] => nokia, x30, mobil, okostelefon, teszt, android
  [gameinfo_url] => nokia-x30-5g
  [gameinfo_pro] => jó kijelző
masszív ház
IP67
jó főkamera
3 év támogatás
  [gameinfo_kontra] => gyenge és limitált képességű SoC
műanyag hátlap
nem „igazi” Android One
nincs 4K videó
nincs Qi-töltés
  [gameinfo_data] => Snapdragon 695 5G SoC
6,43", FHD, AMOLED, 90 Hz, Gorilla Glass Victus
8/256 GB RAM/tárhely
50+13/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, 5G
Android 12
158,9×73,9×7,99 mm, 185 g
4200 mAh akkumulátor, 33 W gyorstöltés
406 523 pont AnTuTu
676/1935 pont GeekBench 5
8751 pont PCMark8 W3.0
1214/364 3DMark Wild Life/WL Extreme
885 perc üzemidő (PCM8)
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 194 990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 6
      [manufacturer_name] => Nokia
      [manufacturer_url] => nokia
      [manufacturer_link] => http://www.nokia.com
      [link] => /gyarto/nokia
    )

  [link] => /termekinfo/nokia-x30-5g-8112.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => jó kijelző
      [1] => masszív ház
      [2] => IP67
      [3] => jó főkamera
      [4] => 3 év támogatás
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => gyenge és limitált képességű SoC
      [1] => műanyag hátlap
      [2] => nem „igazi” Android One
      [3] => nincs 4K videó
      [4] => nincs Qi-töltés
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
            
 • Teljesítmény:

  6

 • Ár/Érték:

  7

 • Anyagminőség:

  9

 • Extra funkciók:

  7

 • Kijelző:

  8

 • Szoftver:

  8

 • Akkumulátor:

  8

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.