Hirdetés

Nokia X30 5G teszt – neked mennyit ér meg, hogy környezetbarát legyen a mobilod?



|

Az eddigi talán "legzöldebb" mobilt készítette el a Nokia, ami nem technikai paraméterei miatt érdekes, bár azért vannak szerethető erősségei is.

Hirdetés

Te mit nézel, amikor új mobilt keresel magadnak? Ha erre azt válaszolod, hogy a telefon dobozát és azt, hogy mennyire környezetbarát a készülék, akkor tovább ne is nagyon menj, mert ezt a modellt neked találták ki. A Nokia X30 5G azért egy kicsit persze többet nyújt környezettudatos kialakításnál, de ez el is várható, hiszen a cég jelenlegi zászlóshajójáról van szó, amire nagyon is büszke.

Megnéztük, hogy a 200 ezer forintos vételárért cserébe mire számíthatsz, vagy másképp fogalmazva, a környezettudatos gyártás és kialakítás érdekében mennyit kellett feláldozni a tudásból és teljesítményből.

Papíron harmatos

A Nokia X30 technikai paramétereit átböngészve mindjárt szemet szúrhat a választott SoC, vagyis központi chip, amivel az elmúlt évben sokszor találkozhattál, csak éppen nem a 200 ezer forintos kategóriában. 2022 végén a Snapdragon 695G inkább a belépőszintet képviseli, semmint a középkategória alját, vagyis a teljesítmény terén túl sok jóra nem lehet számítani. Szerencsére a körítés jobb egy fokkal, a 8 GB RAM mellé 256 GB tárhely került, amely azonban nem bővíthető és nem is túl gyors.

Hirdetés

A telefon közepes méretű és fogásra masszív, strapabíró modell. A megszokottnál valamivel vastagabb kávával körbevett, 6,43"-os AMOLED 90 Hz-es kijelző közepes fényerejű és ehhez mérten nincsen HDR-támogatás sem. A tartósságot mindenképpen növeli, hogy Gorilla Glass Victus védelem került az előlapra, emellett a határozott élekkel rendelkező keret is alumínium és csak a hátlapnál kell beérni műanyaggal.

A hátlapból nagyjából 2 mm-re emelkedik ki a PureView néven nevezett kamerasziget, amelynél igazán szimpatikus, hogy nem próbálták meg átvágni a felhasználókat 2/5 MP-es kiegészítő szenzorokkal. A főkamera 50 MP-es, f/1.8-as rekeszértékű és optikai képstabilizátort is kapott. Az ultraszéles látószögű kamera 13 MP-es és 123 fokos. Sajnos a fotós és videós képességekre is árnyékot vet a gyenge SoC, így HDR ugyan van, de 4K-ban nem tud videót rögzíteni, be kell érnünk maximálisan FHD@60 fps-sel. Ezeket az előlapi 16 MP-es szelfi egység egészíti még ki, amely szintén széles látószögű és ugyan 4K-ra ez sem kapható, de legalább az arcfelismerést támogatja.

A telefon többi paramétere átlagos, így van optikai, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, NFC, Wi-Fi 6 és BT5.1, AptX HD, valamint egy meglepetés infra adó is. A telefont egy 4200 mAh-s akkumulátor táplálja, amit PD 3.0 szabvány szerint 33 wattal tölthetünk - vezeték nélküli töltés nincs az étlapon, ami különösen az ezt könnyen implementálhatóvá tevő átlagos vastagság és a műanyag hátlap fényében igen érdekes és szomorú döntés.

Az a bizonyos plusz

A Nokia nagyon büszkén jelentette be, hogy az X30 5G abszolút környezetbarát termék lett. Ez magában foglalja, hogy a legtöbb komponense újrahasznosított alapanyagból van, így például a hátlap, a keret és természetesen a doboz is. Emellett a gyártás teljes folyamatát felülvizsgáltatta független szervezetekkel és az értékelés szerint az előállítás folyamán is mindvégig a környezettudatosság az egyik legfontosabb szempont.

A tesztpéldány használata közben ebből semmit nem vettünk észre, vagyis az, hogy újrahasznosított PET-palackból van a hátlap, nem von le értékéből, a kialakítás, megmunkálás makulátlan. A környezetvédelem természetesen arra is vonatkozik, hogy a dobozban nincsen töltőfej, csak kábel, ám számunkra igen meglepő volt, hogy a használati útmutatót rengetegféle nyelven belehajtogatták a dobozba. Ennek okát meg is kérdeztük a Nokiától, és azt a választ kaptuk, hogy ez a szabályozás miatt volt szükséges, de már dolgoznak azon, hogy az egészet egyetlen QR-kóddal helyettesítsék.

A másik fontos plusz - ami a Nokia-fanok számára nem meglepetés - a szoftveres támogatás. Egyrészt a Nokia X30 5G mobilra 3 év teljes körű garancia vonatkozik, másrészt az Android 12-vel érkező telefon 3 Android-főverzió-frissítést fog kapni, a biztonsági javítócsomagok pedig minden hónapban garantáltan megérkeznek. Erre a feszes frissítési tempóra utal a bekapcsoláskor megjelenő Android One logó is, ám sajnos ez már nem az a rendszer, amit anno megismertünk. Az eredeti Android One szisztéma szerint a frissítések egyenesen a Google-től érkeztek OTA-n, kb. a kiadás napján. A Nokia X30 5G esetében ez sajnos nem így van, a frissítések a Nokiától érkeznek, de a cég emberei nagyon magabiztosan mondták, hogy ez nem fog hosszú késéssel együtt járni. Reméljük, ez igaz is lesz, bár az ellene szól, hogy az Android 13 még nem jelent meg a készülékre.

Teszt

Az Android One-szerű szoftveres felépítés egyben azt is jelenti, hogy kéretlen appok és szolgáltatások nincsenek előtelepítve, a kezelőfelületen is minimálisak a változtatások, így gyárihoz közeli Android-élményben lehet részed. Ez már csak azért is fontos, mert a Snapdragon 695G chip nem túl erős és így legalább nem kell fáradoznia a rengeteg speciális funkción, vagy a látványos, egyedi animációkon. A kijelző nem égeti ki a retinádat a fényerejével, de színei szépek, a 90 Hz hasznos és az élességgel, valamint színekkel sem lesz gondod.

A főkamera jó fényviszonyok mellett egészen jó képeket készít, bár a részletességről ez már nem mondható el. Az optikai képstabilizátor is kapóra jöhet, különösen rosszabb fényviszonyok mellett, ahol szintén élesek tudnak maradni a képek. A gyorsgombbal elérhető 2x-es nagyítást nem ajánljuk: elmosott, rossz kép lesz az eredmény, amit a szoftver igyekszik kiélesíteni, de ez nem segít túlzottan a kép minőségén. Az elmosódott részek az ultraszéles látószögű másodlagos kamerával készült képekre is igazak, viszont legalább a színek nem "másznak el". Ez javarészt a Capture Fusion technológiának köszönhető, ugyanis a főszenzor itt besegít az ultraszélesnek. Ez abból is látszik, hogy ami a kép szélére kerül, az érezhetően rosszabb minőségű. A szelfik átlagosak, nem túl részletgazdagok, de legalább élesek és rossz megvilágítás esetén is értékelhető eredményre számíthatunk - ha nem remeg túlságosan a kezünk. Az éjszakai mód sem hiányzik a szoftverből, ám ennél érdemes számolni egy hosszabb elkészítési idővel, ugyanis a gyenge SoC sokat küzd a számításokkal.

Sajnos sztereó hangzást nem kapsz az X30 5G-vel, de legalább igyekeztek a hangerőt az átlagos szintnél egy leheletnyivel feljebb húzni. Az üzemidő és a töltés szintén egy olyan paramétere a telefonnak, ami nem rossz, de nem is kiemelkedő - amolyan szürkén átlagos. Kb. 1,5 napot bírja egy töltéssel az X30 5G, a 33 wattos gyorstöltés pedig már a feleennyiért beszerezhető mobiloknál sem ritkaság.

Megéri?

Kiegyensúlyozott, kedvelhető mobiltelefont készített a HMD a Nokia X30 5G személyében. A relatíve kis méret, IP68-as védettség és jó súlyeloszlás könnyen kézben tartható és kezelhető mobilt eredményezett, a védőüveg mögé pakolt AMOLED-kijelző pedig igazán jó minőségű - még ha nem is a legfényesebb OLED-panel. Tárhelygondod nem lesz és az üzemidő sem rossz, valamivel átlag feletti. A letisztult kezelőfelületnek és kéretlen appoktól mentes rendszernek nagyon örültünk, ahogy a 3 év teljes körű támogatás is jól hangzik. A PureView kamerát külön kiemelte a gyártó az új készüléknél, azonban ezt egyrészt lekorlátozza az SoC, másrészt ebben az árkategóriában nem olyan nehéz találni ilyet, vagy ennél jobbat. Ha kizárólag Snapdragon 695-ös mobilokat nézünk, példaként ott a Samsung Galaxy A23 5G, a OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, a Xiaomi Poco X4 Pro 5G, jó néhány Oppo és Realme modell - mindegyik 80-130 ezer forint között elérhető. Saját istállóból a G60 lehet érdekes, mint 130 ezer forintos Nokia mobil - terveink szerint hamarosan ezt is megvizsgáljuk közelebbről.

Miközben a környezettudatos tervezés és gyártás örömteli és jó azt érezni, hogy már mobilvásárlásnál is odafigyeltünk a bolygó egészségére, azért hiába a "zászlóshajó" jelző, az X30 5G-től ne várj szédítő topligás élményt.

A Nokia X30 5G alapvetően nem rossz mobiltelefon, de a HMD-nek másra van szüksége, hogy ismét a figyelem középpontjába kerülhessen - ilyen tulajdonsága pedig ennek a mobilnak nincsen.

A központi rendszerchip már ma is harmatosan gyenge, 3 év múltán pedig szinte biztosan akadozni fognak a modern appok, hiába az elegendő RAM. Szintén a 3 éves ciklusnak mond ellent, hogy a hazai szolgáltatók kétévenkénti mobilcserére buzdítják a felhasználókat a különféle akciókkal, ráadásul a Nokia X30 5G egyelőre nem érhető el szolgáltatói kínálatban.

Ha pedig már Android One, akkor igenis oda kellene figyelni a pontos frissítésekre. A tesztkészülék november elején még szeptemberi biztonsági csomaggal futott Android 12 OS-en. Egyes konkurensek ebben az árkategóriában is előrébb járnak frissítések terén, pedig ott az Android One-t nem is említik.

A "zöld" szemlélethez számunkra az egyszerűbb szerelhetőség, javíthatóság is hozzátartozna (például ragasztás helyett csavaros rögzítés, akkucsere házilag), bár nem hivatalosan sikerült megtudnunk, hogy 2023 elején a Nokia egyik fontos bejelentése éppen ezzel kapcsolatos lesz.

A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül. Márpedig ez a 200 ezer forintos ársáv igen zsúfolt és technikailag több készülék is sokkal többet kínál ennél. A fenntarthatóság és környezetbarát tálalás kedves és mindenképpen üdvözlendő extra, de (sajnos) ma még nem tartunk ott, hogy ezért a vásárlók zöme hajlandó különösebb extra költséget megfizetni. A Nokia X30 5G-nek akkor lehet némi esélye a hazai piacon, ha jelentősen csökken az ára mondjuk 100-120 ezer forint környékére és esetleg sikerül bekerülnie mobilszolgáltatói kínálatba is. Ha ez nem jön össze, könnyen lehet, hogy hamar feledésbe merül.

Nokia X30 5G

Ár: 194 990 Ft
A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül.
  • Snapdragon 695 5G SoC
  • 6,43", FHD, AMOLED, 90 Hz, Gorilla Glass Victus
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+13/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, 5G
  • Android 12
  • 158,9×73,9×7,99 mm, 185 g
  • 4200 mAh akkumulátor, 33 W gyorstöltés
  • 406 523 pont AnTuTu
  • 676/1935 pont GeekBench 5
  • 8751 pont PCMark8 W3.0
  • 1214/364 3DMark Wild Life/WL Extreme
  • 885 perc üzemidő (PCM8)
PRO
  • jó kijelző
  • masszív ház
  • IP67
  • jó főkamera
  • 3 év támogatás
Kontra
  • gyenge és limitált képességű SoC
  • műanyag hátlap
  • nem „igazi” Android One
  • nincs 4K videó
  • nincs Qi-töltés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8112
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Nokia X30 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 6
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-11-09 13:49:02
    [gameinfo_webpage] => https://www.nokia.com/phones/en_int/nokia-x-30
    [gameinfo_tags] => nokia, x30, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => nokia-x30-5g
    [gameinfo_pro] => jó kijelző
masszív ház
IP67
jó főkamera
3 év támogatás
    [gameinfo_kontra] => gyenge és limitált képességű SoC
műanyag hátlap
nem „igazi” Android One
nincs 4K videó
nincs Qi-töltés
    [gameinfo_data] => Snapdragon 695 5G SoC
6,43", FHD, AMOLED, 90 Hz, Gorilla Glass Victus
8/256 GB RAM/tárhely
50+13/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.1, NFC, 5G
Android 12
158,9×73,9×7,99 mm, 185 g
4200 mAh akkumulátor, 33 W gyorstöltés
406 523 pont AnTuTu
676/1935 pont GeekBench 5
8751 pont PCMark8 W3.0
1214/364 3DMark Wild Life/WL Extreme
885 perc üzemidő (PCM8)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 194 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Nokia X30 5G szépen összerakott, de teljesen átlagos telefon, ami szinte semmiben sem emelkedik ki konkurensei közül.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 6
            [manufacturer_name] => Nokia
            [manufacturer_url] => nokia
            [manufacturer_link] => http://www.nokia.com
            [link] => /gyarto/nokia
        )

    [link] => /termekinfo/nokia-x30-5g-8112.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó kijelző
            [1] => masszív ház
            [2] => IP67
            [3] => jó főkamera
            [4] => 3 év támogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyenge és limitált képességű SoC
            [1] => műanyag hátlap
            [2] => nem „igazi” Android One
            [3] => nincs 4K videó
            [4] => nincs Qi-töltés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.