Hirdetés

Nukleáris energia táplálhatja a Microsoft szervereit



|

Új technológiával növelné a hatékonyságot a redmondi óriás.

Hirdetés

Ezen a ponton talán már senkinek nem újdonság, hogy a lakossági és a vállalati felhős tárhelyek, valamint az olyan, távolban végzett számításokat igénylő szolgáltatások, mint például a generatív mesterséges intelligencia vagy a cloud gaming bizony óriási szerverkapacitást igényelnek, amit persze energiával is el kell látni.

Az Azure felhőplatformmal és az MI-képességekkel is erőteljesen nyomuló Microsoft maga is hatalmas infrastruktúrával rendelkezik, amelyet a jövőben nukleáris energia tehet hatékonyabbá.

Hirdetés

A redmondiak ugyanis a napokban közzétettek egy álláshirdetést, amiben az ún. kis moduláris reaktorokkal (small modular reactor, SMR) kapcsolatos szakértőt keresnek. Ez a technológia kis alapterületű, előre gyártható és méretezhető nukleáris erőforrásokat takar, amelyekkel gazdaságosabban oldható meg nagyobb létesítmények energiaellátása, mintha a hagyományos hálózati infrastruktúrára kötnénk őket.

A gazdaság szereplői élénk érdeklődést mutatnak a legfeljebb 300 MW teljesítményű SMR-ek iránt: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint világszerte legalább 80 kereskedelmi célú kis reaktor áll fejlesztés alatt, Kínában és Argentínában pedig már építkezések is zajlanak. A téma legutóbb augusztusban tett egy kört a világsajtóban, amikor az USA illetékes hivatala jóváhagyta a NuScale Power nevű vállalat SMR-projekttervét.

A redmondiak tehát maguk is a kis moduláris reaktorokra építenének, az ehhez keresett ideális programvezetőnek pedig az energiaiparban szerzett tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint alaposan ismernie a nukleáris technológiákat és szabályozási ügyeket. A felelősség ugyan nagy, cserébe viszont 133 600 - 256 800 dollár közötti éves bérezés jár érte, és akár 100%-ban is otthonról végezhető a munka.

Az álláshirdetés szeptember 25-én jelent meg, így egészen frissnek mondható, arról azonban nincs információnk, hogy a Microsoft milyen ütemtervvel számol az SMR alkalmazása kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.