Hirdetés

Nyílt forráskódú csevegőből faragott adattolvajt ez a veszélyes androidos kártevő



|

A fotóinkat, a videóinkat és a WhatsApp-beszélgetéseinket is ellophatja egy fertőző alkalmazás.

Hirdetés

Az okostelefonos kártevők terjesztése mindig is busásan kifizetődő üzletág lesz, ezért ritkán telik el olyan hét, hogy a különböző biztonsági cégek ne hívnák fel a figyelmünket egy-egy frissen felfedezett vírusra, amelyek akár többtucatnyi alkalmazásban is megbújhatnak.

Az ESET legutóbb egy különösen agresszív appról számolt be, ami több mint 1 évnyi ártalmatlan használat után alakult át kémprogrammá, most pedig egy olyan program került terítékre, amely az első perctől kezdve veszélyes az áldozataira.

Hirdetés

A vállalat szakértője, Lukas Stefanko az ismert GravityRAT spyware egy új verziójáról ír az ESET-hez tartozó WeLiveSecurity blogon. A korábban már több csevegőalkalmazásban (pl. SoSafe, Travel Mate Pro) is lebuktatott kártevőt ezúttal az androidos Binge Chat nevű alkalmazásba rejtették el, amely a nyílt forráskódú OMEMO IM üzenetküldőre épül.

A leírás alapján kétoldalú titkosítást, vagyis teljes diszkréciót ígérő csevegő az OMEMO IM kódjának köszönhetően az első pillantásra tökéletesen működik, és még abból sem tűnhet fel a turpisság, hogy a telepítést követően egy sor érzékeny hozzáférési engedélyt kér a mikrofontól a médiatartalmakon át a kameráig, hiszen ez bevett procedúra a hasonló kommunikációs platformoknál.

A háttérben megbúvó GravityRAT azonban titkos kapcsolatot létesít a kártevőt készítő SpaceCobra szerverével, és nemcsak az SMS-einket, a kontaktjainkat, a képeinket vagy a videóinkat képes ellopni, de a WhatsApp-beszélgetéseink naplózott fájljait is, bennük az egész kommunikációnkkal. Az ESET ráadásul arra jutott, hogy az elkövetőktől érkező parancsokat is végrehajthat így a kontaktokat, a hívásnaplókat vagy akár az összes fájlt is törölheti egy megfertőzött készülékről.

A jó hír, hogy a Binge Chat appot csupán a Play Áruházon kívül, és főként Indiában terjesztették, a használatához pedig még meghívó is kellett, ami arra utal, hogy kifejezetten bizonyos személyeket célzó akciókat szolgál. A Google mindenesetre a jelentés kapcsán sietett leszögezni, hogy a Google Play Services szolgáltatásai abban az esetben is képesek megvédeni az adatainkat ettől a bizonyos kártevőtől, ha a fertőzött appot nem a Play Áruházból töltünk le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.