Hirdetés

Nyílt forráskódú lesz Elon Musk woke-ellenes mesterséges intelligenciája



|

A milliárdos nyíltabbá teszi a Grok fejlesztését, és az általa beperelt OpenAI-nak is beszólt.

Hirdetés

A ChatGPT és a DALL-E mögött álló OpenAI kénytelen többfrontos háborút vívni, az elmúlt hónapokban ugyanis nemcsak a The New York Times perelte be a céget a cikkei engedély nélküli felhasználása miatt, hanem Elon Musk is. A milliárdos a vállalat egyik alapítójaként azzal vádolja a mesterséges intelligenciás szolgáltatások úttörőjét, hogy szerződést szegett, amikor nonprofitból nyereségorientált modellre váltott, és hogy már nem követi az eredetileg kitűzött célját, mely szerint az AI fejlesztésének az emberiség javát kellene szolgálnia.

A felek között azóta látványos adok-kapok alakult ki, legutóbb az OpenAI hozott nyilvánosságra pár e-mailt, amelyek arra utalnak, hogy a kiszállása előtt Musk teljes kontrollt akart szerezni a startupban, most pedig a mágnás támadt vissza egy fontos bejelentéssel és egy szimpla beszólással.

Hirdetés

Musk egy rövid közösségi médiás posztban hozta nyilvánosságra, hogy még ezen a héten nyílt forráskódúvá teszi a Grok nevű generatív mesterséges intelligenciáját. A chatbotot decemberben prezentálta az erre a célra létrehozott xAI, és jelenleg csak az előfizetős X-felhasználóknak érhető el. A béta verzióban lévő platform azzal igyekszik kitűnni, hogy szókimondóbb válaszokat ígér a Musk által túl woke-nak tartott konkurenciánál, ezért a fejlesztő senkinek sem ajánlja a használatát, aki nem szereti a humort.

A nyílt forráskódra váltás már önmagában is fricska az OpenAI-nak, mivel a milliárdos a beperelt cégtől is ezt követeli. Musknak azonban ez még nem volt elég, és egy másik bejegyzésben nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte a vállalatot. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a Grok fejlesztésének átláthatóbbá tétele is csak a csetepaté része, így nem lennénk meglepve, ha az átállás végül feltételekkel valósulna meg.

Az xAI chatbotja egyébként legutóbb decemberben kapott nagyobb figyelmet, amikor egyesek a túl liberális válaszai miatt kritizálták a szolgáltatást, ami a jelek szerint politikailag ugyanúgy balra húz, mint a többi szöveggenerátor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.