Hirdetés

Nyolc hónapon át tartotta lázban a Nemzetközi Űrállomás legénységét egy eltűnt paradicsom



|

A sokak által tévesen zöldségként azonosított gyümölcs története rávilágít az űrkutatás vicces oldalára.

Hirdetés

Francisco Carlos "Frank" Rubio, a NASA asztronautája azzal írta be magát a történelembe, hogy több időt töltött a világűrben, mint korábban bármelyik másik amerikai űrhajós. Mindezt a véletlennek köszönhette, mivel a Szojuz űrhajó, amivel hat hónaposra tervezett küldetése teljesítése után visszatért volna a Földre, meghibásodott. Végül fél évvel később egy másik egységet küldtek érte és társaiért, Szergej Prokopjev és Dimitrij Petyelin orosz kozmonautákért.

A 371 naposra (egészen pontosan 370 napot, 21 órát és 23 percet töltött az űrben) nyúlt misszió során Rubio számos kísérletet végzett a Nemzetközi Űrállomáson, köztük olyat, amelynek távlati célja a növénytermesztés feltételeinek megteremtése a Holdon és a Marson. Ennek eredményeként március 29-én Red Robin koktélparadicsomokat szüretelhettek. A termésből mindenki evett, egyedül Rubio nem tudta megkóstolni, mivel az ő visszazárható zacskóban tartott paradicsoma ellebegett, és utána egyszerűen nyoma veszett.

Hirdetés

Kollégái persze rögtön meggyanúsították, hogy füllent, és valójában megette a gyümölcsöt. A Paradicsom-gate ügyéről először egy szeptember 13-ai streamben értesült a nyilvánosság, amikor Rubio elmesélte, hogy sokáig kitartóan kereste, de nem sikerült ráakadnia az apró csemegére. Ugyanakkor biztos volt benne, hogy egyszer majd elő fog kerülni.

Állítását azt követően is megismételte, hogy az újságírók hazatérése után a malőrről faggatták, ugyanakkor hozzátettet, hogy az ISS levegőjének 17 százalék körüli páratartalma miatt valószínűleg teljesen kiszáradt és felismerhetetlenné vált a paradicsom.

December 6-án aztán az ISS 25. évfordulója alkalmából tartott streamben Jasmin Moghbeli, az amerikai haditengerészet berepülő pilótája és a NASA űrhajósa társai körében kuncogva közölte, hogy meglett a keresett gyümölcs, így Rubiót, akit annak megevésével gyanúsítottak, fel lehet menteni a vádak alól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.