Hirdetés

Odacsapott az EU, az Apple mégis zöld utat ad az Epic Games mobilos áruházának



|

Újabb fordulat történt az Apple és a Fortnite fejlesztőjének évek óta húzódó szappanoperájában.

Hirdetés

Az Apple néhány napja jelentette be, hogy hiába kellene engedélyeznie az iOS-es alternatív alkalmazásboltok megnyitását az EU-ban érvénybe lépett digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) értelmében, az Epic Games továbbra  sem kapja meg a lehetőséget erre, miután a cég vezetője néhány hete éles hangon kritizálta az Apple új, DMA-konform reguláit.

A jelek szerint azonban nem tartott sokáig a tilalom, az Európai Unió közbelépésére ugyanis a cupertinóiak máris kénytelenek voltak visszakozni.

Hirdetés

A fejleményt az Epic fejese, Tim Sweeney jelentette be egy X-posztban, amely alapján a DMA ügyében illetékes Európai Bizottság egy gyors vizsgálatot folytatott le, ami végül az új alkalmazásboltot elindítani hivatott Epic Games Sweden fejlesztői fiókjának visszaállítását eredményezte. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már nincs akadálya annak, hogy a cég megnyissa az App Store-ral konkuráló szolgáltatást, benne az általa forgalmazott, népszerű Fortnite-tal.

Az Apple a fejlesztői fiók letiltásakor arra hivatkozott, hogy az Epic megbízhatatlan partnernek bizonyult, amikor 2020-ban szándékosan megsértve az App Store szabályait és az érvényes szerződéseket saját fizetési megoldást integrált a Fortnite-ba, kiváltva ezzel annak törlését. Az esetet hosszas pereskedés követte az Egyesült Államokban, amelyben 10-ből 9 vádpontban az almás cégnek adott igazat a bíróság. A cupertinóiak a korábban történtek és Sweeney legújabb bíráló nyilatkozata fényében gyakorlatilag azzal vádolták az Epicet, hogy az az új szabályokat sem fogja tiszteletben tartani, ezért megpróbálták továbbra is távol tartani a céget az iOS-től.

Most azonban a The Verge-nek nyilatkozva elmondták, hogy beszélgetést folytattak a fejlesztővel, aki biztosította őket, hogy nem fogja áthágni a DMA jegyében bevezetett új regulákat, amelyek egyébként kimondják, hogy az App Store-on kívül forgalmazó fejlesztőknek is fizetniük kell egy ún. "alapdíjat". Az ügyet Thierry Breton, az EU belső piacokért felelős biztosa is kommentálta az X felületén, elégedetten véve tudomásul, hogy a Bizottság nyomására az Apple meggondolta magát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.