Hirdetés

Kihozza a postás a csomagot,aztán ellopják az ajtó elől?



|

Hallottunk már olyat, hogy egy csomag túl nagy volt a postaládához, ezért simán az ajtó előtt hagyta a kézbesítő - aztán vagy megmaradt, mire hazaértünk, vagy nem. Lassan azért az ilyen helyzetekre is lesz pár jó megoldás.

Hirdetés

Jönnek az ünnepek, nemrég volt a legfeketébb péntek, ilyenkor jelentősen megszaporodik a világban keringő csomagok száma, ami egyúttal azt is jelenti, hogy arányosan több tűnik el a szállítási útvesztőben, illetve a rosszakaratú emberek tevékenysége által. 

Hirdetés

Az egyik legismertebb logisztikai cég közleménye szerint az idei év újabb rekordot dönt kiszállítások szempontjából, mivel a hálaadás (amerikai központú sajtóközleményről van szó) és az újév első napja között 750 millió csomag kel útra világszerte, amiből értelemszerűen néhánynak nyoma vész. Itt most nem arra a - mára teljesen nyilvánvalóvá vált - jelenségre gondolunk, hogy a reptéri melósok egyszerűen kinyitják a beérkező táskákat, dobozokat, miegymást, hanem a ház előtt hagyott dolgokra. Habár az a fajta mentalitás, hogy az ajtó előtt hagyják a küldeményt, nem magyar szokás, mivel idehaza kisebb téteknél is sokszorosára nő az eltulajdonítás esélye (ételhordó, tej, szódavíz, esetleg újság), azért nem árt tudni, milyen okosságokkal figyelhetjük meg a bejárati ajtóban történő tevékenységeket. 

Kamerák: Talán nem nagy meglepetés, hogy okoseszközöket vethetünk be, melyek akkor is rajta tartják a szemüket mindenen, ha mi nem vagyunk otthon. Erre a célra simán megfelelnek a biztonsági kamerák, hiszen már egy viszonylag átlagosnak számító rendszer is képes 1080p-ben rögzíteni, ugyanakkor egy okostelefonnal megtoldva a dolgot, bárhonnan élőben rápillanthatunk az aktuális állapotokra. A belépőszintű modelleket valahol 20.000 forint alatt már megkaphatjuk, és még így is látnak éjjel, érzékelik a mozgást, drót nélkül kommunikálnak. 

Akadnak továbbá olyan hibridek is, melyek kialakításukat tekintve inkább egy sima megfigyelő egységnek tűnnek, ám valójában sokkal többet tudnak ennél, alkalmasak kétirányú kommunikációra, élő közvetítésre, érzékelik a mozgást, kapcsolgatják a fényeket, aminek a hasznosságáról ebben a cikkben is értekeztünk, illetve elképesztő hangon sivítoznak, ha illetéktelen behatolást észlelnek. 

Okos kapucsengő: felmerülhet a kérdés, hogy ennek mi értelme, hiszen csak akkor van létjogosultsága, ha otthon vagyunk, és igen, ebben van igazság. Csakhogy az ilyen eszközök tartják a kapcsolatot a telefonunkkal, és ha éppen olyan helyen vagyunk, ahol egyébként nem halljuk a csengetést (mellékhelyiség, sufni, padlás, sarki kocsma), akkor a telefonunkra küldött jelzés és kép alapján mégis tudhatjuk, ki áll az ajtóban, és mit szeretne. Ez is egy garancia arra, hogy senki ne hagyjon ott semmit, amit mások elvihetnek, plusz hatalmas előnye, hogy mobilon élőképpel akkor is kapcsolatba léphetünk az érkezővel, ha egyáltalán nem vagyunk otthon. Ilyenkor adott esetben a futárnak jelezhetjük, hogy a pakkot a szabadidejében a szomszéd ház előtt ücsörgő, polgári öntudatosságból térfigyelő rendszerként működő Marika néninek is odaadhatja, akitől majd átvesszük, ha hazaértünk. Tény viszont, hogy nem olcsó cuccok, mert egy valamire való modellt olyan 75.000-100.000 forint körül kapunk, ellenben a funkció miatt nagyon hasznosak. 

Beengedni a futárt a házba: jelenleg csak a tengerentúlon alkalmazhatják az Amazon Prime tagok, és a lényege, hogy a szabadtéri megfigyelés helyett az Amazon Key In-Home Kit részeként telepített beltéri kamerával, valamint az Amazonnal szerződésben álló, megbízható harmadik féltől származó intelligens zárral utat biztosítunk az érkezőnek a lakásunkba, és figyelemmel tartjuk őt, míg elhelyezi a csomagot és távozik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.