Hirdetés

Hogyan hagyjuk magára okosotthonunkat?



|

Már nem elég annyi, hogy elzárjuk a vizet, és lekapcsoljuk a biztosítékokat, hanem ennél azért több kell. Mutatjuk!

Hirdetés

Jönnek a téli szabadságolások, egy csomóan útra kelnek, hogy az ünnepeket valami csodás helyen töltsék, ahol van hó, vagy pont ellenkezőleg, éppen tombol a kánikula. Csakhogy ilyenkor egy lakást vagy házat nem lehet szimplán magára hagyni, mert még a végén valami baj éri. Épp ezért jöhet jól, ha felokosított rendszereket használunk az otthonunkban, így beállíthatunk mindent az utazás előtt, hogy visszaérve is mindent rendben találjunk.

Hirdetés

Íme néhány olyan dolog, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt kilépünk az ajtón: 

Termosztát: az okostermosztátok már elég ügyesek ahhoz, hogy észleljék, ha úgy fűtünk, hogy huzamosabb ideje senki nincs otthon, és ezt hajlamosak jelezni a felhasználónak, aki távolról is leveheti a gázt, de mégis célszerűbb már távozás előtt vakációs-módba tenni, és megadni a maximális, illetve a minimális hőmérsékletet. Ám soha ne legyünk annyira skótok, hogy hagyjuk a levegőt nagyon lehűlni a lakásban, mert ezt egyrészt megsínylik az elektronikai eszközeink, másrészt extrém esetben akár a csövek is befagyhatnak, ami több mint kellemetlen. 

Mintha otthon lennénk: sokaknak nem elég, hogy a kedves szomszéd a mi postaládánkat is üríti, szeretnék valahogy másként is álcázni a távollétet, amire az okosotthon világítása kiválóan megfelel azzal a funkcióval, hogy az egyes helyiségekben olyasformán kapcsolgatja le és fel a fényforrásokat, mintha otthon lennénk. Állítsuk hát be ezt is. Aki már olyan fejlettségi fokon van, hogy még a redőnyei is a smart kategóriából kerülnek ki, tovább színezheti a mimikrit. Sőt, a kilencvenes évek egyik jól ismert, és karácsonykor még mindig rengetegszer vetített filmje további, igaz, manuális tippeket ad: 

Kamerák, biztonsági rendszer, csengő: mielőtt elindulunk kikapcsolódni, mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági rendszerek állapotát, nehogy lemerüljenek, beteljenek, stb, míg a kameráknál győződjünk meg a lencsék tisztaságáról, mert ha mégis betörnek hozzánk, nem sokra megyünk a bűnüldözés segítésében azzal, hogy néhány elmosódott folt látszódik csupán az elkövetőkből. 

Érzékelők: a vízháztartást figyelő szerkezetek, illetve a füst, széndioxid érzékelők működése legalább annyira fontos, mint az, hogy ne raboljanak ki minket, éppen ezért hasonlóképpen az előző ponthoz, ezeket is mindenképpen ellenőrizzük. 

Robotkütyük: akinek akad otthon robotporszívója, mindenképpen tegye takarékra, mert ha időzített munkavégzésre van beállítva, elég komoly kellemetlenséget tud okozni azzal, hogy a beriasztott lakásban a mozgásérzékelő előtt szambázik. Meg amúgy is, minek takarítson, ha nincs otthon senki, aki koszolna? 

Egyébként pedig jó pihenést kívánunk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.