Hirdetés

Így végeztek ki az okostelefonok egy egész piacot



|

Csodálatos grafikont találtunk arról, hogy a tizennéhány éve felbukkanó okos, kamerás telefonok milyen villámgyorsan küldtek padlóra egy egykor magasan szárnyaló termékkört.

Hirdetés

Az 1950-es évek elejétől rögzíti számszerűen a fényképezőgépek eladási számait a CIPA nevű szervezet (Camera & Imaging Products Association), és ennek köszönhetünk többek között egy olyan grafikont is, amely azt ábrázolja, hogy 2010-ig milyen szép ívben emelkedett a fényképezőgép-eladások darabszáma. A Statista által vizualizált adatokon jól látható például, hogy először a 80-as években lódult meg igazán a kapcsolódó termékek iránti kereslet, amikor a kis méretű, könnyen kezelhető, kompakt kialakítású típusok meghódították a világot. Aztán jött egy még nagyobb emelkedő.

Hirdetés

A 90-es évek második felétől ugyanis berobbantak a köztudatba a digitális kamerák, amelyek egyrészt lehetővé tették, hogy előhívás nélkül lehessen képekhez jutni, másrészt pedig akár már a fotó készítésekor is el lehetett dönteni, hogy jó-e a végeredmény, és akármennyiszer törölhettük és újra elkattinthattuk, ahogy csak úri kedvünk tartotta.

Jellemző, hogy míg 1951-től 40 év alatt nőtt évi 30 milliósra az eladott fényképezőgépek száma, a 90-es évek közepétől 2010-ig ez a szám 121 millióig rakétázott. Értelemszerűen a vevők többsége a digitális masinák közül is a kompakt, könnyen kezelhető (és persze jó ár-érték arányú) típusokat vette, a profiknak szánt tükörreflexes gépek már csak árszintjük okán is óvatosabban fogytak. Szóval kis túlzással elmondhatjuk, hogy a 2000-es évek nagy slágere a digitális fényképezőgép volt, egy közepesen jól sikerült modellel is szépen tudott keresni a gyártó. És akkor jött valami, ami 8 év alatt visszaküldte az egész fényképezőgépes piacot az 1980-as szintre. Tessék csak nézni, itt a Statista ábrája, vajon mi lehetett a ludas a hatalmas bukfencben?

Természetesen az okostelefonok. Az első iPhone 2007-es megjelenése után rögtön érkeztek az Androidot futtató készülékek, és bár láthatóan az első három évben még nem zavarták a fényképezőgép-piacot, 2010-re viszont a vásárlók elkezdték felismerni, hogy nagyjából annyiért, amennyiért egy alapszintű, 4-8 megapixeles kompakt kamerát is megkapnak, egy olyan telefont is választhatnak, ami képes hasonló szintű fotós funkciókra, és emellett még egy csomó minden másra is. Innentől pedig jól látható a villámgyors zuhanás: tavaly már az 1980-as szintre esett vissza a fényképezőgépek forgalma. Az ugyan ebben a bontásban nem látszik, de pont a "tömegmodellek" tűntek el a fenti okok miatt, a drágább, profi gépeket pedig értelemszerűen jóval kevesebben vásárolják. Sic transit gloria mundi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.