Hirdetés

Oltásellenes influenszerrel szemben nyert pert a YouTube



|

A bíróság nem osztotta a véleményt, hogy a platform jogtalanul törölte a félrevezető tartalmakat.

Hirdetés

A koronavírus-járvány 2019 őszi kitörését követően rohamtempóban indult meg a betegség elleni vakcinák kifejlesztése és a lakosság tömeges beoltása, amely az első pillanatoktól kezdve összeesküvés-elméletek áradatának ágyazott meg az oltóanyagba rejtett mikrochiptól a tudatos népirtáson át egészen a minden lében kanál gyíkemberekig.

A közösségi médiás platformok már csak a kormányzati nyomás miatt is igyekeztek fellépni az ezeket terjesztő aktorok ellen, ám nem mindenki vette könnyen a bannolást. A YouTube egyik népszerű oltásellenes influenszere, Dr. Joseph Mercola egészen mostanáig pereskedett az igazáért, de most végképp elvesztette a háborúját.

Hirdetés

Az Ars Technica beszámolója szerint a videós pályafutása csúcsán a férfi csatornájának 300 ezer feliratkozója volt, és összességében 50 millió megtekintést generáltak a vakcinákkal kapcsolatos valótlan állításokat megfogalmazó feltöltései, amelyek a saját weboldalán árult, egészségesnek beállított alternatív termékeket igyekeztek rásózni a nézőkre.

A YouTube végül dezinformáció terjesztésére hivatkozva törölte a problémás tartalmakat, amire válaszul Mercola peres úton próbálta kikényszeríteni a videók ismételt elérhetővé tételét, s hozzá még 75 ezer dollárnyi (kb. 27 millió forint) kártérítés kifizetését is. Az oltásellenes aktivista elsősorban azzal érvelt, hogy a tartalmai blokkolásával a videómegosztó megszegte a saját felhasználói szerződését, ám az ügyben eljáró bíróság nem osztotta ezt az álláspontot.

A napokban meghozott ítélet szerint a szerződés biztosította a mérlegelési jogkört a szolgáltató számára a félrevezető feltöltések eltávolítására, a konteósnak pedig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítania ennek az ellenkezőjét. A férfi keresetét ezért fellebbezési lehetőség nélkül elutasították, így már biztosan nem indíthat újabb jogi csatát a YouTube ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.