Olyan történt a Nap felszínén, amit eddig még nem láttunk



|

A naphurok jelenségét még csak most kezdik kutatni, ezért volt nagy élmény ez az észlelés.

Egy sűrű, plazmából álló ívet, úgynevezett naphurkot dokumentált a csillag északi pólusánál a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) nevű napfigyelő műholdja - írja a 24.hu. A felvételt, amin a hurok kialakul, majd örvényleni kezd, egy űridőjárás-szakértő, Tamitha Skov osztotta meg. Azért nagy esemény ez, mert a Nap pólusairól keveset tudnak a kutatók, csak ezekben az években kezdődik a tanulmányozásuk, azaz minden ilyen megfigyelés nagyon fontos.

Egyébiránt az első eset, hogy hasonló jelenséget örökítettek meg kamerával, de az örvénylést eddig nem észlelték.

Hirdetés

Ez egyébként a Nap 11 éves ciklusának természetes jelensége, bár nem pontosan tudják, hogyan és miért jön létre. Minden ciklusban megfigyelhető, ahogy kialakul egy-egy hurok az 55. szélességi fokon, aztán északi irányba kezd el vándorolni - nyilatkozta az IFL blognak Scott McIntosh, a Boulderi Nemzeti Légkörkutató Központ munkatársa. 

Az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű űreszköze 2025-től lát majd rá jobban a Nap pólusaira. Adatai révén a kutatók alaposabban megérthetik majd a Nap működését.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.