Hirdetés

Önállóan végzett rendkívül bonyolult műtétet egy robot



|

A John Hopkins Egyetem STAR robotjának a sebészeket is sikerült lepipálnia.

Hirdetés

Történelmi eredményről számoltak be a Johns Hopkins Egyetem kutatói: az általuk programozott Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) a világon elsőként emberi irányítás nélküli műtéteket hajtott végre négy disznón, méghozzá az emberi kézzel végzett beavatkozásokénál is kevesebb hibával.

A robotnak az állatok bélvégeit kellett összekötnie, méghozzá a hús-vér orvosoknak is komoly kihívást jelentő laporaszkópos eljárással, melynek során a hasüreg felnyitása nélkül, apró lyukakon keresztül zajlik le a procedúra.

Hirdetés

Az első hasonló robotműtétet 2016-ban végezték el, ám akkor még lényegesen nagyobb bemetszést alkalmaztak, szoros emberi közreműködéssel. A mostani beavatkozások alatt viszont már senki sem terelgette a STAR robot "kezét", így az orvostudomány hatalmas lépést tett a teljesen automatizált műtétek irányába.

"A STAR-t az teszi különlegessé, hogy ez az első olyan robotrendszer, amely minimális emberi beavatkozással megtervezi, adaptálja és végrehajtja a műtéti tervet a lágy szövetekben."

- méltatta a technológiát Axel Krieger vezető szerző, a Johns Hopkins Whiting School of Engineering gépészmérnöki tanszékének adjunktus professzora. A robotok közreműködésével végrehajtott műtétek egyébként már ma sem ritkák, 2017-ben már több mint 600 ezret hajtottak végre belőlük az Egyesült Államokban.

A végcél viszont az, hogy teljesen automatizálni lehessen a komplex beavatkozásokat, ami nem csak az orvoshiányra lenne hatékony válasz, de a műtéti hibák számát is nagyban csökkenthetné.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.