Hirdetés

Önjáró autók után önjáró hajók? Valóság lesz a sci-fiből



|

Amszterdam hajózható csatornahálózata pont megfelel egy ilyen technológia tesztelésére.

Hirdetés

Önvezető autókról viszonylag gyakran olvashatunk a hírekben, hiszen például Elon Musk vállalata, a Tesla is előállt már ilyen járművekkel, de nemcsak az utakat szelve találkozhatunk ezzel a technológiával. Léteznek autonóm módon közlekedő repülőgépek, Hollandia fővárosában pedig önjáró hajókkal kísérleteznek a hatóságok, így lehet, hogy hamarosan kapitány és kormányos nélküli szerkezeteken sétahajókázhatnak az Amszterdamba látogató turisták.

Hirdetés

Az AMS Institute az MIT-vel együtt dolgozik az egészen kreatív, Roboat nevű projekten, amelynek célja, hogy emberi irányítás nélkül járhassanak hajók Amszterdam csatornáin. A feladat nem egyszerű, hiszen ezeken a vizeken számos privát hajó és egyéb jármű fordul meg, szóval akár komoly problémákat is okozhat egy nem megfelelően működő önvezető szerkezet.

Nem olyan régen sor került egy bemutatóra is, amelynek keretén belül egy közel 4 méteres, elektromos hajót teszteltek. Az irányítással kapcsolatos teendőkért egy számítógép felel, ami kamerák és szenzorok által begyűjtött adatok alapján képes navigálni. Ezek a vízi járművek egyébként nagyjából 6 km/h-s sebességgel képesek haladni, és akár 12-24 óráig is működőképesek lehetnek, ráadásul moduláris felépítésüknek köszönhetően igény esetén teherhajókká is át lehet őket alakítani.

A rendszeren dolgozó fejlesztők szerint 2-4 év kell még ahhoz, hogy tökéletesítsék a dolgot, szóval egyelőre nem érdemes arra számítani, hogy az önjáró hajók átveszik az uralmat Amszterdam felett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.