Hirdetés

Online árult pendrive-okon él tovább a kalóz VHS-ek szelleme



|

Akár fizikai formában is vásárolhat digitális kalózfilmeket az, aki nem akarja maga intézni a letöltést.

Hirdetés

A fizikai hordozókon terjesztett kalózmásolatok adásvétele műfajtól és formátumtól függetlenül évtizedekre visszanyúló jelenség, amiről azt hittük, hogy a 2000-es évek piacain árult, házilag nyomtatott borítókba csomagolt DVD-k eltűnésével végleg kihalt, hiszen a netes warez-oldalak teljesen feleslegessé tették ezt a termékkategóriát.

A jelek szerint azonban óriásit tévedtünk, a lopott médiatartalmak fizikai kereskedelme ugyanis még mindig létező jelenség, csak éppen már pendrive-okon és HDD-ken zajlik.

Hirdetés

Nemrég a TorrentFreak hívta fel rá a figyelmet, hogy az Etsy nevű online kereskedelmi platform hemzseg a "kézzel készült", különböző filmekkel és sorozatokkal teletömött USB-stickeket kínáló hirdetésektől. Ahogy az alábbi képernyőfotó is mutatja, az "USB filmek" keresőszót bepötyögve nagyszabású tematikus válogatások között böngészhetünk (pl. minden idők 200 legjobb filmje, a 80-as évek akciófilmjei), darabonként 30-200 dollár körüli áron.

A kategória királya egy 12 terabyte-os adattároló, amelyen több mint 10 ezer film érhető el, és csak potom 1200 dollárt, vagyis több mint 420 ezer forintot kér érte a készítője. Felvetődik a kérdés, hogy miként is csinálhatják ezt ilyen nyíltan a kalózok, ám valójában nincs ravasz kerülőút, ez bizony a szellemi tulajdonjogok szimpla megsértése.

A TorrentFreak fel is kereste az ügyben a kalózkodás ellen létrejött ACE-t (Alliance for Creativity and Entertainment), a több mint 30 szórakoztatóipari óriásvállalatot tömörítő jogvédelmi szervezet pedig közölte, hogy már együtt dolgoznak az Etsyvel a "probléma" megoldásán, és hogy más platformokon is értesítik az üzemeltetőket, ha visszaélést tapasztalnak. A TorrentFreak érdeklődésére az Etsy nem kommentálta az ügyet.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.