Hirdetés

Most milliónyi könyvet olvashatsz ingyen a neten



|

Megnyitott a webes közkönyvtár aranykapuja, csak bújjatok rajta. Mondjuk angolul nem árt tudni hozzá, de az egyébként sem hátrány - cserébe majdnem másfélmillió könyv hullik az öledbe.

Hirdetés

A közösségi távolságtartás egyik erőteljes pszichológiai hátránya az, hogy egy csomó olyan kulturális és szabadidős tevékenységnek búcsút mondhatunk, ami valamelyest enyhítené a bezártság unalmát, valamint a helyzet miatti stresszt és szorongást. Ezek egyike az olvasás, amikor legalább képzeletben kiszabadulhatsz a négy fal közül. És persze a könyv akkor is segít, ha valamit tanulni szeretnél, vagy bármilyen szinten bővítenéd az ismereteidet egy témában, esetleg segítséget keresel valamilyen probléma megoldásában. A könyvek beszerzése az elmúlt időszakban érthetően szintén nehézkessé vált, viszont egy friss akció révén ideiglenesen ingyenes forrást találhatunk a weben.

Hirdetés

Az Internet Archive szolgáltatást talán többen a Wayback Machine miatt ismerhetik - ez egy olyan aloldal, amelyen megnézhetjük, hogyan nézett ki valamilyen weboldal vagy egyéb internetes tartalom egy korábbi időpillanatban, akár egy-két évtizeddel ezelőtt. Maga az Internet Archive azonban egy sokkal átfogóbb non-profit gyűjtemény, amely ingyenesen elérhető könyveket, filmeket, szoftvereket, zenéket kínál.

Az ezen belül üzemeltetett Open Library egy olyan virtuális könyvtár, ahol fizikai könyvek szkennelt változatait lehet elérni - ráadásul pontosan ugyanúgy, mint egy igazi könyvtárban. Tehát egy adott kötetből csak meghatározott számú példány áll rendelkezésre, és ha azokat épp valaki kikölcsönözte, akkor nekünk szépen sorba kell állni értük, és megvárni, míg valaki "visszaviszi" őket.

A szolgáltatás most bejelentette, hogy a koronavírus és az egyre növekvő számú otthoni karanténba kényszerülő miatt ideiglenesen megszüntetik ezt a sorban állós korlátozást, ezáltal a jelenleg nagyjából 1,4 milliós (és folyamatosan növekvő) katalógusuk bárki számára elérhető akkor is, ha ezt az eredetileg meghatározott darabszám erejéig már kikölcsönözték. Az akció első körben június 30-ig tart. Az olvasáshoz egy gyors ingyenes regisztráció szükséges, majd kulcsszavakra (író nevére, könyv címére, témára) keresve választhatjuk ki, mit szeretnénk kikölcsönözni. A legtöbb könyv angol nyelvű, bár a főbb világnyelveken is érdemes próbálkozni. Témájukban fikciós kategóriától szakkönyveken át tudományos értekezésekig nagyon széles a kör.

A műveket a böngészőben is lapozgathatjuk, de pdf-ben, illetve epub formátumban is letölthetőek - ezek speciális, időkorlátos verziók, amik alapvetően két hét után eltűnnek, de a jelenlegi akció miatt ezután is újra leszedhetjük és tovább olvashatjuk mindet. Már bele is kezdtem Robert Silverberg Majipoor-ciklusának magyarul meg nem jelent negyedik részébe, munka után ne zavarjatok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.