Hirdetés

Óriási fényerővel nyit a játékosok felé a Panasonic



|

Stabil szereplője a tévépiacnak a Panasonic, amit JZ2000-es OLED modelljével akar idén dominálni a cég. A semmitmondó mesterséges intelligencia mellett azért hasznos újdonság is akad.

Hirdetés

Vadonatúj processzort fejlesztett a Panasonic a 2021-es tévéihez, amelyet HCX Pro AI-nak nevezett el - vagyis a Panasonic sem hagyta ki a mesterséges intelligencia-őrületet. A JZ2000-es csúcsmodellnek azért ennél kézzelfoghatóbb extrái is lesznek, de azt egyszerűen nem tudjuk megérteni, miért titkolózik még mindig egy csomó részletről a cég.

Hollywood feljavítva

A JZ2000-es modell a Master HDR OLED Professional Edition panelt használja, ami megmaradt a 4K-felbontásnál (szerencsére), azonban szinte minden tekintetben jobb elődjénél. Először is a HDR10+ Adaptive szabvány támogatása a fontos, ami mellett természetesen a Dolby szabványairól sem kell lemondanod.

 

Hirdetés

A másik fontos újdonság, hogy az átlagos fényerőn is jelentőset sikerült emelni, így amíg a 2020-as átlagfényerő egy OLED tévé esetében 500-550 nit környékén mozgott, a JZ2000-nél ez az érték 820 nit, ami szabad szemmel is jól látható, nem különben pedig a HDR-effektet is sokkal élethűbbé varázsolja.

A panel képmegjelenítésében a mesterséges intelligencia játszik fontos szerepet - legalábbis ezt igyekszik elhitetni velünk a Panasonic. Sajnos szabad szemmel nem tudtuk megnézni, hogy mire is képes az új algoritmus, de a lényeg nagyjából ugyanaz, mint a konkurenseknél: a központi egység elemzi a tartalmat, és a képen látható kiemelt tárgyak, szereplők, részek további javításával ér el szebb látványt. Például egy focimeccsnél a labdát, a játékosokat emeli ki és arra is ügyel, hogy semmi se mosódjon el.

A hangzásnál logikusan a házon belüli Technicset hívta segítségül a Panasonic. A Technics által tuningolt hangrendszert szintén nem tudtuk személyesen, saját fülünkkel meghallgatni, mindenesetre a cég nem a bóvligyártásról ismert, az extra, oldalra sugárzó hangszórók pedig igazán jó ötletnek tűnnek - reméljük, a JZ2000 végre tisztességesen fog megszólalni, annak ellenére, hogy viszonylag vékony. 

Játékosok előre

Csúnyán megjárta volna a Panasonic, ha nem gondol a gamerekre. A JZ2000 éppen ezért alacsony input laggal rendelkezik, ezt sikerült 14, 4 ms-re csökkenteni. Szintén megjelent a HDMI 2.1 és a 120 Hz-es adaptív képfrissítés VRR-támogatással - mindezt 4K-s felbontás mellett hozza a tévé.

Hát a részletek?

Ha kicsit felületesnek érzed a technikai adatokat, nem vagy egyedül: a JZ2000-et bemutatta ugyan virtuálisan a Panasonic, ám semmi egyebet nem sikerült megtudnunk. Persze, lesz 55 és 65 colos méretben, van eARC-támogatás, azonban olyan adatok, mint például a teljes sávszélességű HDMI 2.1 portok száma, Disney+-támogatás, a nagyobb képátlójú modell, tunerek száma és még rengeteg adat egyelőre nem elérhető. Ezeket majd csak márciusban közli a cég, amikor a tévé is elérhetővé válik (remélhetőleg). Az viszont kiderült, hogy a Panasonic továbbra sem nyit az Android TV felé, hanem a saját my Home Screen 6.0 rendszere marad, amit sokan túlzottan is fapadosnak tartanak - legalábbis a konkurencia megoldásaihoz képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.