Hirdetés

Óriási hackertámadás érte a francia kormányt, azonnali válságstábot állítanak fel



|

Több kormányszerv weboldalait is megbénította a példátlan offenzíva.

Hirdetés

Még csak néhány nap telt el azóta, hogy a Microsoft a forráskódjait ellopó orosz hackerekről adott hírt, most pedig egy újabb nagyszabású kibertámadás történt, amelynek nem a privát szektor, hanem a francia állam volt a célpontja. A Le Monde beszámolója alapján maga a januárban kinevezett miniszterelnök, Gabriel Attal közölte, hogy egy "példátlan intenzitású" hackertámadás érte az állami szerveket.

A kormányfő elmondása szerint a helyzetre reagálva válságstábot hívtak össze és meghozták a szükséges óvintézkedéseket, így az offenzíva kiterjedtsége ellenére is korlátozottak maradtak az akció hatásai.

A támadást a Telegramon több hackercsoport, köztük az iszlamista és oroszbarát Anonymous Sudan is magára vállalta. Az utóbbi tavaly Svédország, Dánia és Izrael ellen is túlterheléses (DDoS) támadásokat hajtott végre. A franciák elleni akcióban számos minisztérium, köztük a gazdasági, a munkaügyi és a digitális átállásért felelős tárca is érintett, de a légügyi és a miniszterelnöki hivatalok is célponttá váltak.

Hirdetés

A nyilvánosság számára az állami szervek weboldalainak elérhetetlenné válása jelezte, hogy valami nincs rendben, azóta viszont a legtöbb esetben sikerült helyreállítani a hozzáférést. A történtekhez kapcsolódóan Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató figyelmeztetett, hogy a nyáron esedékes párizsi olimpia és az európai parlamenti választások miatt további külföldi manipulációkra lehet számítani.

A mostani kibertámadás azt követően történt, hogy Sébastien Lecornu védelmi miniszter a múlt hónapban szorgalmazta az Oroszországgal kapcsolatba hozható szabotázsakciók és kibertámadások elleni védelem fokozását egy belső feljegyzésben, ami az AFP hírügynökséghez is eljutott és amely szerint Lecornu tárcája lehet Moszkva elsődleges célpontja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.