Hirdetés

Óriási kártérítést követelnek a zenekiadók a The Internet Archive-tól



|

A jogtulajdonosoknak nem tetszik, hogy a digitális könyvtár régi lemezeket is archivál.

Hirdetés

Az 1996-ban alapított The Internet Archive digitális könyvtárként határozza meg magát, és habár a legtöbbeknek elsősorban a Wayback Machine weboldal-archiválóról ismert, a San Francisco-i székhelyű nonprofit szervezet valójában változatos tartalmakat gyűjt a könyvektől a szoftvereken át a zenékig.

Az utóbbiak közé tartozik a The Great 78 Project nevű adatbázis, amelynek célja az 1880 és 1950 között kiadott, 78-as fordulatszámú (78 rpm) hanglemezek digitalizálása és hozzáférhetővé tétele, hogy megőrizze a tartalmukat az utókornak. A személyes felajánlásokra épülő kezdeményezés már 400 ezer archivált korong felett jár, most azonban a legnagyobb zenekiadók fogtak össze ellene.

Hirdetés

A Reuters beszmámolója alapján ugyanis a Universal Music Group, a Sony Music Entertainment és más szereplők pert indítottak a The Internet Archive ellen, mivel szerintük a digitális könyvtár több olyan hangfelvételt is beleegyezés nélkül publikált a The Great 78 Project keretében, amelyeknek ők a jogtulajdonosai. A felperesek szerint összesen 2749 jogsértésről van szó, az ezekkel okozott kár pedig eléri a 412 millió dollárt.

A kifogásolt anyagok listáján olyan dalokat találunk, mint Bing Crosby White Christmase, a Roll Over Beethoven Chuck Berytől, vagy a jazzlegenda Duke Ellington I Don't Mean a Thing (If it Ain't Got That Swing) című klasszikusa. A kiadók azzal érvelnek, hogy az illetéktelenül megosztott zenék mindegyike elérhető a kortárs streaming platformokon is, ezért nem áll fenn a veszélye annak, hogy megsemmisülnek vagy elvesznek.

Cikkünk írásáig a The Internet Archive nem kommentálta a hírt, de nem ez az első eset, hogy a gyűjteménynek meggyűlik a baja a szerzői joggal. Az üzemeltetőt ugyanis korábban már néhány könyvkiadó is beperelte a pandémia idején elindított kölcsönző szolgáltatása miatt, amelyben első fokon a felpereseknek adott igazat a bíróság. A zeneipari gigászok támadása pedig más begyűjtött és publikált tartalmak (pl. játékok) jogtulajdonosait is arra ösztönözheti, hogy kártérítést követeljenek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.