Hirdetés

Óriási kozmikus karambolról készült látványos fotó



|

A NASA egy érdekes felvételt tett közzé, amin két galaxis összeütközése látható. A képet a Hubble űrteleszkóp készítette.

Hirdetés

Milyen lehet egy kozmikus ütközés? Nem kell hozzá sci-fikben keresni a képsorokat, a NASA ugyanis a napokban tett közzé egy olyan képet, amit a Hubble űrteleszkóp rögzített, és ez a kép egy ritkán tetten érhető jelenséget kapott el. Két galaxis ütközéséről, egyesüléséről tudtak ugyanis felvételeket készíteni.

Hirdetés

A jobb felső részen látható szekció egy olyan jelenséget ábrázol, ami a galaxisok egyesülésekor, a külső részek csillagainak és gázainak kiszakadásakor jön létre.  A kisebb galaxis nagyobb galaxisba olvadása persze a kép közepén is érdekes formációkat hoz létre. Az összeolvadó galaxisok ütközésére nagyjából 200 millió fényévre a Földtől került sor a Herkules csillagképben.

A NASA már eddig is egy "lajstromszámmal" kezelte a galaxispárt, az NGC 6052 összeolvadását már jó ideje várták. Elsőként 1784-ben William Herschel fedezte fel őket, de akkor úgy írta le a jelenséget, hogy bizonyára egyetlen, de szokatlan alakú galaxisról van szó.

Persze a folyamatot nem úgy kell elképzelni, hogy a két galaxis csillagai és bolygói most katasztrófafilmbe illő módon ütköznek és robbannak egymásba: mindegyik csillaghalmazban hatalmas távolságra vannak egymástól a csillagok, ezért nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valóban közös pályára kerül az ütközés után is kettő belőlük. Annyi történik inkább, hogy az így összefonódó halmazban az égitestek a gravitációs változások miatt lassan új pályára állnak.

Az új tömörülés annyit viszont okozott, hogy ez lett a Földtől 250 millió fényéves távolságon belül a második legfényesebb galaxis. Hasonló ütközésre egyébként a saját galaxisunk, a Tejút esetében is számítani lehet, amely a szomszédos, Androméda-köd néven ismert galaxissal fonódik majd össze, de ezt senki ne várja meg féllábon, ugyanis a jelenlegi számítások szerint valamikor négymilliárd év múlva kerül sor a randevúra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.