Hirdetés

Óriási léptékben terjed a kalózkodás az oroszoknál



|

Egy hivatalos jelentés szerint hatalmas kereslet támadt a jogsértő tartalmak iránt Oroszországban.

Hirdetés

Habár a streaming megjelenésével ideig-óráig úgy tűnt, hogy a tartalmak olcsó és kényelemes fogyasztásának sikerülhet visszaszorítania az online kalózkodást, a szolgáltatók elburjánzásával a netezők újra felhúzták a koponyás lobogót, így az Európai Unió tavalyi tanulmánya szerint 2021 óta folyamatosan emelkedőben van a jogsértő filmek, zenék, tévéműsorok és szoftverek iránti kereslet.

Oroszországban viszont jó eséllyel jelentősen "legyorsulja" az európai átlagot a torrentezés népszerűségének növekedése, ami egy hivatalos adatszolgáltatásból derült ki.

A TorrentFreak beszámolója alapján az orosz médiafelügyeleti hatóság, a Roszkomnadzor a helyi sajtónak nyilatkozva árulta el, hogy 2023-ban már 1,1 millió olyan linket törölt, amelyek jogsértő tartalmakra mutattak, ez pedig több mint a duplája a 2022-ben eltávolított 485 ezres mennyiségnek.

Hirdetés

A TF ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a szám akár torzíthat is, hiszen egyazon feltöltéshez több új URL is készülhet a törléseket követően.

"Ha a nyugati márkák nem akarnak küzdeni a kalózkodás ellen egy adott országban, az azt jelenti, hogy valójában legalizálják a tartalmaik kalózkodását."

- nyilatkozta Juri Zlobin, egy kalózkodás elleni orosz szervezet, a Shield vezetője arra utalva, hogy igazából a nemzetközi szankciók okolhatók a kalózkodás elharapódzásáért. Mint ismert, Ukrajna 2022 februári lerohanását követően a nyugati országok súlyos gazdasági korlátozásokat léptettek életbe az agresszor Oroszország ellen, melyekhez igazodva a nagy szórakoztatóipari cégek is leállították a tartalmaik helyi forgalmazását.

Az orosz fejlesztési minisztérium már néhány héttel a támadás után beterjesztett egy dokumentumot, amely a torrentezés részleges legalizálását javasolta a szankciók ellensúlyozására. Ám ahogy azt akkor is megjegyeztük, Oroszországban már a háború előtt is kiemelten kedvelt volt a kalózkodás, így ott például bizonyos játékokat eleve sokkal olcsóbban lehetett megvenni abban a reményben, hogy így nem a jogsértő kópiákhoz fordul a közönség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.