Óriásit zuhant a Zuckerberg-birodalom értéke, mióta Metának hívják



|

Eddig nem nevezhető sikernek az irányváltás.

Lassan négy hónapja annak, hogy Mark Zuckerberg bejelentette az egykori Facebook Inc. átnevezését. A Facebookot, az Instagramot, a WhatsAppot és az Oculust is birtokló anyavállalat október óta Meta Platforms néven szerepel a nyilvántartásokban, amivel azt igyekszik hirdetni, hogy a virtuális valóság-alapú metaverzum kiépítésére helyezte át a hangsúlyt.

A Meta legutóbbi pénzügyi beszámolója azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy a fényes jövő még várat magára: története során a cég először jelentette a bevételei túlnyomó részét adó Facebook felhasználói táborának csökkenését, melynek hallatán a befektetők szabadulni kezdtek a részvényeiktől. A vállalat ezzel egyetlen nap alatt több mint 200 milliárd dollárt vesztett a piaci értékéből, hosszabb távon pedig még ennél is rosszabb az irányváltás mérlege.

Hirdetés

A CompaniesMarketCap adatai szerint ugyanis a Meta teljes piaci értéke jelenleg 589 milliárd dollár, ami nagyjából a fele az átnevezés előtt, 2021 szeptemberében regisztrált 1070 milliárd dolláros csúcsnak.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a visszaesést nem lehet pusztán az új irány körüli kételyek számlájára írni. A legfontosabb, hogy mostanság egyébként is szenved a tőzsde, az Apple, a Microsoft, az Alphabet (Google) és a Tesla részvényeinek 30 napos útját is lefelé tartó, piros vonalak jelzik.

A Meta mélyrepülésében pedig további tényezők is szerepet játszanak. Az egyik az iOS-eszközök követés-ellenes funkciója, ami a hirdetési célzások ellehetetlenítésével a tavalyi bevezetése óta máris 10 milliárdos lyukat ütött a Facebook költségvetésén. Ennél is nagyobb mumus a kínai rivális TikTok, melynek kapcsán Zuckerberg sem titkolja, hogy elszipkázza a fiatalokat a Meta szárnyai alá tartozó platformokról.

Végezetül pedig ott vannak a szűnni nem akaró botrányok is, legutóbb például Texas állam perelte be a vállalatot a Facebook korábbi, novemberben kivezetett arcfelismerő algoritmusa miatt. A főállamügyész szerint a cég ezzel törvénysértő módon húzott hasznot a felhasználók személyes adataiból, amiért akár 500 milliárd dolláros, vagyis a teljes paci értékét megközelítő büntetést is fizethet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.