Hirdetés

Oroszország háborút hirdet a YouTube ellen



|

A videómegosztó letiltott egy német nyelvű orosz csatornát, Oroszország most médiaháborút emleget, egyszerre fenyegetve a Google-t és Németországot.

Hirdetés

Oroszország nem ápol jó viszonyt a nyugati tech cégekkel, az állam vezetése legutóbb a parlamenti választások előtt ebrudalt ki egy rakás VPN-szolgáltatót, valamint a Google-t és az Apple-t is kényszerítette, hogy távolítsanak el egy ellenzéki alkalmazást a digitális boltjaikból.

Az országot több mint 20 éve vezető Vlagyimir Putyin pártjának fölényes győzelmét hozó, külföldi megfigyelők nélkül tartott voksolás után megerősödve a kormányzat most újabb offenzívát indíthat, melyben ismét a Google, azon belül is a YouTube a célpont.

A videómegosztó azzal húzta ki a gyufát, hogy letiltotta a Russia Today (RT) nevű, állami finanszírozású orosz hírcsatorna németországi fiókját, az RT Germanyt. A csatorna az első körben koronavírussal kapcsolatos álhírterjesztés miatt kapott egy hetes blokkolást, amit úgy próbált kijátszani, hogy addig is egy másodlagos csatornára (Der Fehlende Part - A hiányzó rész) töltötte fel a tartalmait.

Hirdetés

Ezzel pedig megszegte a YouTube felhasználói szabályzatát, ami végül az RT Germany maradandó letiltását eredményezte. Legalábbis ez a videómegosztó álláspontja, az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor viszont a német kormányt sejti az akció háttérben, ezért megfenyegette  a YouTube-ot, hogy ha nem engedélyezi az RT Germany működését, büntetést róhatnak ki a cégre, vagy akár teljesen blokkolhatják a szolgáltatást a 140 milliós lakosságú Oroszországban.

Ami pedig a németeket felelősségre vonását illeti, a Russia Today főszerkesztője, Margarita Simonyan a Twitteren közölte, hogy véleménye szerint Németország "valódi médiaháborút" hirdetett az oroszok ellen, ezért felszólította az Oroszországi szabályozókat, hogy tiltsák ki a német médiát a hazájából.

A jelek szerint pedig a kormány fogékony lehet az ellencsapás ötletére, a Szabad Európa Rádió kérésére ugyanis az orosz külügyminisztérium harcias hangnemben kommentálta a történteket:

"Az incidens jellegét figyelembe véve, amely teljes mértékben összhangban van az Oroszország ellen indított információs hadjárat logikájával, az egyenlő mértékű megtorló intézkedések megtétele az Oroszországban működő német média ellen nem csak helyénvalónak tűnik, de egyenesen szükségesnek is."

A német kormány eközben tagadja, hogy bármiféle szerepe lett volna az RT Germany letiltásában, a helyzet viszont komolyan elfajulhat, a YouTube ugyanis egyelőre kitart a döntése mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.