Hirdetés

Oroszország levadászná az amerikai műholdakat az USA szerint



|

A hadsereg legfőbb kommunikációs és navigációs támaszait veszítheti el egy ilyen támadás következtében.

Hirdetés

Az űrháború kifejezést eddig csak átvitt értelmében használtuk az Amerika és a Szovjetunió - később Oroszország - között zajló technológiai csatározásra. A második világháború után következő 40 évet felölelő hidegháborúnak ez jókora szeletét tette ki. Most azonban, ha lehet hinni az értesüléseknek, kaphat egy új, szó szerinti értelmezést is a fenti kifejezés.

A BBC írta meg elsőként, hogy a Fehér Ház szóvivője, John Kirby szerint Oroszország jelenleg olyan fegyveren dolgozik, amivel kiiktatná az Egyesült Államok Föld körüli pályán keringő műholdjait. Ez - amennyiben igaz - valóban komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az amerikaiakra és a szövetségeseikre nézve.

A CBS még azzal emelte a tétet, hogy egy atomfegyvert terveznek használni, mellyel képesek az oroszok célba venni az Egyesült Államok műholdjait, bár ezt más forrásból nem erősítették meg.

Hirdetés

A szóvivő igyekezett azzal tompítani a hír okozta ijedséget, hogy a hadászati eszköz működése nem lenne közvetlen hatással az ország biztonságára, hiszen földi célpontok ellen nem vethető be, mivel nem arra készült. Ez persze egyáltalán nem jelenti, hogy ne lenne súlyos probléma egy ilyen támadás.

Elsődlegesen az okozhat gondot, hogy az amerikai hadsereg nagymértékben támaszkodik az alacsony pályán keringő eszközökre. Ezek biztosítják a gördülékeny megfigyelést, a kommunikációt és a navigációt is egy-egy bevetés, hadművelet során. Ilyen apparátus hiányában rendkívül sérülékennyé válhat a védelmi rendszer is, például egy rakétatámadás ellen.

Emellett a műholdak megsemmisülése nem csak biztonsági kockázatot jelenthet, hanem a mindennapokat is felboríthatja, hiszen a GPS-hez, az időjárás előrejelzéséhez, és egy sor további dologhoz is szükségünk van rájuk. Kirby elárulta, hogy Joe Biden már kezdeményezte is tárgyalások folytatását az orosz féllel, aki természetesen mindent tagad.

A űrbéli hadászati tevékenység egyébként rendkívül aggályos, hiszen az 1967-es Világűrszerződés - amit Kína és Oroszország is aláírt - határozottan tiltja azt. Ennek megszegése beláthatatlan következményekkel járhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.