Hirdetés

Oroszország ráfekszik a szupercomputerek építésére



|

Nagyszabású beruházással kerülhetnek közelebb a számítástechnika élvonalához az oroszok.

Hirdetés

A Moscow Times még szeptember elején szellőztette meg a hírt, hogy Vlagyimir Putyin utasításba adta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos helyi kutatások felpörgetését, hogy Oroszország is felvehesse a versenyt a nyugati technológiákkal, a ChatGPT-hez hasonló generatív algoritmusokat hozva létre.

A központi költségvetés támogatásával folyó program része a szuperszámítógépek építése is, melynek kapcsán most egy friss jelentés árulkodik az Ukrajnát megtámadó ország nagyszabású terveiről.

Hirdetés

A Tom's Hardware beszámolója szerint ugyanis Oroszország 2030-ig tíz új szuperszámítógépet szeretne építeni, amelyeket egyenként 10-15 ezer Nvidia H100-as GPU hajtana. A gépek teljesítménye ezzel 450 FP64 TFLOPS körül alakulna, ami nagyjából a fele a jelenlegi csúcsot képviselő exaflop-kategóriájú szuperszámítógépeknek. Oroszország jelenleg 7 géppel képviselteti magát a világ 500 legerősebb szuperszámítógépének toplistáján, vagyis a fejlesztés több mint a duplájára emelné a rendelkezésre álló hardvereket.

Adja magát a kérdés, hogy a nyugati gazdasági szankciók által sújtott Oroszország miként tesz szert az ehhez szükséges chipekre, a válasz pedig minden bizonnyal a szürkeimportban rejlik, amelynek már megvannak a bejáratott útvonalai, például Szírián és a Törökországon keresztül. Putyinék nagy barátja, Kína ebben az esetben nem tud segíteni, mivel az amerikai szankciók miatt az Nvidia ott is csak a gyengébb, A800-as grafikus gyorsítókat forgalmazza.

Annyi viszont bizonyos, hogy a közvetítőkön keresztüli vásárlás megemeli az egyébként is borsos árat, miközben a világszerte kirobbant MI-láz miatt az Nvidia úszik a megrendelésekben, vagyis a későn jövőknek egyébként sem egyszerű A100-as GPU-kat keríteni, pláne ebben az óriási mennyiségben. 2030-ig viszont még sok minden változhat, ahogy az sem kizárt, hogy Oroszország végül parkolópályára helyezi a szuperszámítógépes ambícióit.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.