Hirdetés

Oroszország terrorszervezetté nyilvánította a Facebook és az Instagram üzemeltetőjét



|

Hiába küzdött a Meta, a szolgáltatásait még jó ideig blokkolni fogják Oroszországban.

Hirdetés

Újabb fejezethez ért a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is üzemeltető Meta kálváriája Oroszországban: a helyi pénzügyi felügyelet, a Roszfinmonitoring hivatalosan is felvette a szélsőséges és terrorista szervezetek listájára az amerikai közösségi média-óriást - közölte a TASZSZ hírügynökség.

Ahogy arról testvéroldalunk, a Computerworld is beszámolt, a Meta Platforms szolgáltatásai még márciusban kerültek tiltás alá az országban, miután a Mark Zuckerberg vezette cég több államban (pl. Ukrajna, Lengyelország, Magyarország) is feloldotta az erőszakos posztok tilalmára vonatkozó szabályait, amennyiben azok az orosz elnök Vlagyimir Putyin, Fehéroroszország első embere, Alexandr Lukasenka vagy az orosz inváziós erők ellen irányultak.

A TASZSZ szerint az ügyben az Orosz Főügyészség nyújtott be keresetet a vállalat ellen, a Meta pedig hiába próbált fellebbezni, a moszkvai városi bíróság már júniusban elutasította a cég indítványát. Zuckerbergék ebben egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy változtattak a politikájukon, elfogadhatatlannak minősítve a ruszofóbiát és az oroszok elleni erőszakos felhívásokat.

Hirdetés

A tárgyalás elhalasztását kérő Meta emellett azt is kiemelte, hogy a 2 milliárd ember által használt közösségi oldalai fontos szerepet töltenek be a globális kapcsolattartásban és az üzleti életben is.

Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB azonban ragaszkodott a vállalat azonnali betiltásához, mivel a hatóság véleménye szerint annak tevékenysége közvetlenül Oroszország és az orosz fegyveres erők ellen irányult.  A terrorista szervezetek listájára való felvétellel beteljesedő folyamat azt jelzi, hogy a Metának még hosszú ideig nem lesz lehetősége a helyi üzleti tevékenysége folytatására, amitől egyébként már az Instagram és a Facebook márciusi blokkolásakor eltiltották a céget, beleértve az irodák fenntartását is.

Habár a mostani döntés nyilvánvalóan háborús célokat szolgál, az orosz hatóságok és a közösségi óriás viszonya korábban sem volt felhőtlen. Adatkezelési hiányosságokra hivatkozva például már 2017-ben is felmerült a Facebook helyi betiltása, tavaly pedig 43 millió rubeles bírsággal sújtották a céget, amiért nem távolította el az orosz kormány által cenzúrázni kívánt tartalmakat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.