Hirdetés

Oroszországban letilthatják a nagy közösségi oldalakat



|

Az orosz vezetés azért szankcionálná többek között a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot, mert azok jelzik, ha egy megosztás mögött kormányzati befolyás állhat.

Hirdetés

A nagy közösségi oldalak egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek arra, hogy jelöljék azokat a posztokat, bejegyzéseket és híreket, melyek álhíreket, esetleg egy adott kormány véleményét tükrözik. Emiatt Oroszországban most egy olyan törvényen kezdtek el dolgozni, mely megengedi az államnak, hogy letiltsák a velük szemben kritikus platformokat.

A Facebook már pár hónapja jelzi bizonyos cikkek alatt, hogy az azokat előállító portál kapcsolatba hozható-e valamilyen kormánnyal. Ezzel figyelmezteti a felhasználókat arra: nem biztos, hogy minden politikai befolyástól mentes tájékoztatást olvasnak. Az ezeket szűrő algoritmus miatt Oroszországban például jelentősen visszaeset rengeteg lap olvasottsága.

Hirdetés

A ZDNet értesülései szerint erre reagálva az orosz parlament alsóháza elkezdett kidolgozni egy törvényjavaslatot, mely az ország hírközléséért felelős tömegkommunikáció-felügyeleti hatóságot olyan jogkörökkel látja, melynek köszönhetően blokkolhatják a nekik nem tetsző oldalakat. Így a kormány lényegében dönthetne arról, hogy az országban mely közösségi platformok maradjanak elérhetőek.

Egyes szakértők szerint a törvény mögött az orosz kormány revans-törekvései is állhatnak, amely így szeretne visszavágni a multinacionális cégeknek, akik számukra kedvezőtlen döntéseket hoztak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.