Hirdetés

Összeborult a Microsoft és a Vodafone, fókuszban az AI, a felhő és az IoT



|

Hosszú távú stratégiai partnerséget kötött a két vállalat, ami Európában és Afrikában is éreztetni fogja a hatásait.

Hirdetés

A világ második legértékesebb vállalataként a Microsoft egyebek mellett a csúcstechnológiás infrastruktúrákban is jelentős érdekeltségekkel bír, ami ideális szövetségessé teszi egy modernizálni szándékozó telekommunikációs partner számára. A mobilhálózatok üzemeltetése mellett szerteágazó IT-szolgáltatásokat is nyújtó Vodafone-ra most illik ez a leírás, így egymásra találtak a redmondiakkal.

A brit székhelyű cég ugyanis hosszú távú együttműködésre lépett a Microsofttal, amely a tevékenysége több területét is érinteni fogja.

A hírt bejelentő hivatalos közlemény alapján a partneri szerződés 10 évre szól, az összefogás keretében pedig 300 millió vállalkozás, közszférához tartozó szereplő és privát fogyasztó számára szeretnének korszerű digitális platformokat kínálni az európai és az afrikai piacokon. A Vodafone ezért vállalta, hogy a következő 10 évben 1,5 milliárdos beruházást hajt végre a felhő- és ügyfélközpontú mesterséges intelligenciás szolgáltatásaiba.

Hirdetés

A tárcát viszont nem csak a brit fél nyitja ki, a redmondiak ugyanis egy meg nem nevezett összeget fektetnek a Vodafone IoT kapcsolati platformjába, amely a tervek szerint áprilisban önálló üzletággá fog válni. Az összefogás öt kulcsterületet érint, köztük a Vodafone TOBi nevű digitális asszisztensével, amelyet a Microsoft Azure és az OpenAI generatív AI-jával fognak hatékonyabbá tenni. A gyakorlatban ez jó eséllyel azt jelenti, hogy a jövőben a TOBi-t is a ChatGPT-t hajtó GPT nyelvi modell fogja kiszolgálni, emellett pedig a Vodafone dolgozói is hozzáférést kapnak a Copilot AI- asszisztenshez.

Az évtizedre szóló szövetség célja végső soron a Vodafone ügyfélélményének átalakítása, a felkínált digitális és pénzügyi szolgáltatások fejlesztése, valamint a vállalat globális adatközponti felhőstratégiájának átalakítása - mindez a Microsoft technológiáival és befektetésével. Afrikát illetően pedig a digitális írástudás javítására, a helyiek képzettségének növelésére és ifjúsági programok szervezésére is indítanak közös kezdeményezéseket a felek.

Margherita Della Valle, a Vodafone csoport vezérigazgatója a partnerség kapcsán elmondta, hogy reményeik szerint az összefogás felgyorsítja majd a velük szerződő kis- és középvállalkozó ügyfelek digitális átalakulását, míg a Microsoft CEO-ja, Satya Nadella a mesterséges intelligencia szerepét emelte ki, amely "világszerte minden iparág és szervezet számára" új lehetőségeket nyit meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.