Hirdetés

Öt remek módja annak, hogy kihasználd a Raspberry Pi-ban lévő lehetőségeket



|

Rengeteg feladatra külön operációs rendszer is készült a filléres minigéphez, mutatunk is párat.

Hirdetés

A Raspberry Pi-ban az az egyik legjobb dolog, hogy a minigép szinte bármire használható, ha a megfelelő operációs rendszert választod hozzá. Lehet belőle tökéletes asztali számítógép, de a tévé mögé elrejtve okostévé-rendszer helyett is bevetheted.

Alacsony fogyasztása, valamint az, hogy akár passzív hűtéssel is vígan teszi a dolgát, tényleg nagy rugalmasságot biztosít. A Raspberry 3 ráadásul már nemcsak Wi-Fi, hanem Bluetooth adapterrel is rendelkezik, amely leegyszerűsíti a kisebb perifériák csatlakoztatását. Cikkünkben néhány olyan felhasználási módot ajánlunk, amit tényleg érdemes megfontolni.

Raspberry Pi asztali számítógép helyett

A Raspberry Pi mellé jár egy hivatalos operációs rendszer, a Raspberry Pi OS. Ez egy Debian alapú Linux, kifejezetten a minigépre optimalizálva. Ha nincsenek nagy igényeid (értsd ezalatt azt, hogy az internetezés, levelezés, közösségi média és multimédiás tartalmak fogyasztása mellett speciális feladatokra, például képszerkesztésre legfeljebb nagyon ritkán szeretnéd használni a kütyüt), akkor a Pi tökéletesen ki tudja váltani az asztali számítógépet úgy, hogy teljesen hangtalanul működik és jóval kevesebbet is fogyaszt egy átlagos konfigurációnál. Arra azért figyelj, hogy ha ilyen igényeid vannak, akkor legalább Raspberry Pi 4-et használj, a memória mérete pedig legalább 4 GB legyen. Alternatívaként erre a célra használhatod az Ubuntut is, amelynek szintén létezik a minigépre telepíthető alternatívája.

Letöltés

Hirdetés

Legyen tényleg okos a tévéd

A Kodi az egyik, ha nem a legjobb HTPC szoftver, így nem túl meglepő, hogy több olyan rendszer is készült a Raspberry Pi-hoz, amely multimédiás lejátszót farag belőle. A népszerűbbek közé a LibreElec és az OSMC tartozik - előbbi rugalmasabb abban a tekintetben, hogy a gépre más alkalmazásokat is telepíthetsz, ha szeretnél. Utóbbi zárt, viszont kiforrottabb és gyorsabb is valamivel. A Kodi előnye az okostévén futó rendszerekkel szemben az, hogy jobb formátumtámogatást nyújt, továbbá pillanatok alatt egy remek adatbázist is tud építeni a filmgyűjteményünkről. Emellett támogatja a bővítményeket is, így tudása az igények szerint tovább bővíthető.

Letöltés

Játékkonzolnak sem utolsó

Ha legalább egy Raspberry 3 lapul a fiókban, akkor abból egy tökéletes játékkonzolt is faraghatsz. Ehhez nincs is másra szükséged, mint a RetroPie operációs rendszerre. Persze a limitált teljesítményből adódóan nem a legfrissebb PC-s játékokat vagy PS4-es, xboxos címeket fogod tudni futtatni, hanem a régebbi, adott esetben 20-25 éves szoftvereket. A gyűjtemény viszont hatalmas, a felhőtlen szórakozás garantált.

Egyébként a modern játékokról sem kell lemondanod, ha van Steam előfizetésed, hiszen Raspberry Pi OS és Ubuntu alá minden további nélkül telepítheted a Steam Linket.

Letöltés

Verhetetlen okosotthon-központ

Az okosotthon rendszerek többsége saját szabvány szerint kommunikál, de legalábbis ügyel arra, hogy megnehezítse a riválisok termékeinek integrációját. A Home Assistant rendszert pont azért hozták létre, hogy hidat képezzen közöttük; rengetegféle terméket lehet integrálni, függetlenül attól, hogy az adott eszköz Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee vagy Z-Wave segítségével működik. A Home Assistant is telepíthető Raspberry Pi-ra, ha az legalább 3-as verziójú. A lehetőségek határtalanok, de azért a Home Assistant nem atombiztos, így a kritikus feladatokat (például biztonsági rendszer) jobb, ha nem bízod rá.

Letöltés

Legyen egy NAS-od

Ha nemcsak egy Raspberry Pi vár bevetésre készen, hanem van egy relatíve nagy méretű SSD-d vagy merevlemezed is talonban, akkor semmi akadálya annak, hogy egy saját bejáratú NAS-t készíts. A rendszer, amelyre ebben az esetben szükséged lesz, az OpenMediaVault. Viszont érdemes észben tartani, hogy a Raspberry Pi 3-nál és a korábbi verzióknál a LAN és az USB sem elég gyors ehhez a feladathoz, így legalább egy Raspberry Pi 4 ajánlott.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.