Hirdetés

OTP-s ügyfél vagy? Vigyázz ezzel a levéllel, csalók próbálkoznak



|

Különösen megtévesztő módszerrel próbálkoznak a banki adatokra utazó kiberbűnözők.

Hirdetés

Az online csalók egyik kedvenc módszere, hogy széles ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatóknak kiadva magukat próbálják ellopni azok felhasználóinak adatait, az ilyen támadásokon belül pedig különösen nagy népszerűségnek örvendenek a bankok nevében elkövetett trükközések, melyek során a megszerzett információkkal villámgyorsan ki is fosztják az áldozatok kontóját.

Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP rendszeresen figyelmeztet a nevével visszaélő kiberbűnözőkre, most pedig két veszélyes csalás is ostromolja a bank ügyfeleit.

Hirdetés

Az egyikre ezúttal nem az OTP, hanem a 24.hu hívta fel a figyelmet: az online hírportál szerkesztősége egy megtévesztő, a pénzintézet stílusát ügyesen imitáló e-mailt kapott arról, hogy frissítenie kell az OTP mobil alkalmazását, a levélben foglalt linket lekattintva pedig az alábbi kamu weboldal ugrik fel, amit laikus szemmel képtelenség megkülönböztetni a hivatalos felülettől.

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu

Csakhogy aki itt írja be az adatait, az egyenesen a csalók kezébe adja azokat, így ismét érdemes leszögezni: legyünk óvatosak, az OTP nem küld ilyen e-maileket, a banki szolgáltatásokat pedig minden esetben az alkalmazáson keresztül, az URL közvetlen beírásával vagy a Google keresőből indulva érdemes elérni, hogy biztosan ne váljunk hamisított weboldalakkal operáló kiberbűnözők áldozatává.

Ami pedig a másik aktuális csalássorozatot illeti, az OTP a napokban a saját felületén közölte, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett az ún. "smishing" támadások száma, melyek esetében az elkövetők SMS segítségével próbálnak megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információkat. Az üzenetek különböző indokokkal hamis weboldalakra irányítják az ügyfeleket, ahol aztán a fentihez hasonló módon ellopják a netbanki adataikat.

Tehát a bejövő SMS-ekkel sem árt óvatosnak lenni, még ha a csaló próbálkozásokat nem is nehéz kiszúrni: a sürgős cselekvésre (pl. nyereményjáték vagy fizetési hátralék ürügyén) buzdító felszólítások a bank korábbi üzeneteitől eltérő telefonszámról érkeznek, gyakran tartalmaznak helyesírási hibákat és ékezet nélküli szavakat, a bennük elhelyezett link pedig nem hivatalos címre mutat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.