Hirdetés

Otthagyják a Facebookot az Instagram alapítói



|

A 2010-ben elindított appért már úgyis kaptak laza egymilliárd dollárt, de maradtak a bekebelezett cég élén. Most viszont valami másba akarnak kezdeni.

Hirdetés

Nagyjából épp hat éve zárult le az Instagram felvásárlása: a Facebook akkor egymilliárd dollárt adott az alkalmazásért, de a két alapító, Kevin Systrom és Mike Krieger a Zuckerberg-birodalmon belül részleges önállósággal rendelkező Instagram élén maradhatott. Most viszont bejelentették: távoznak a közösségi óriástól.

Hirdetés

A felmondásukról szóló hírt több amerikai napilap is tényként közölte, de aztán az Instagram hivatalos blogján is megjelent a közlemény, ami végleg eloszlatta a kételyeket. Hogy pontosan miért távozik a két alapító, arról viszont hallgatnak a felek, a közlemény kifejezetten polkorrekten fogalmaz arról, hogy hálásak az Instagram eddigi nyolc évéért és a Facebook kötelékében lehúzott hatért is. A 13 munkatárssal induló startupból mára ezernél is több alkalmazottat foglalkoztató cég vált, amely a világ több pontján is üzemeltet irodákat, de most jött el számukra az idő, hogy valami újba fogjanak.

"Ahhoz, hogy új dolgokat hozzunk létre, néha hátrébb kell lépnünk, felfedezni, mi inspirálhat minket újra és mi az, amire a világnak szüksége van: mi pont ezt fogjuk tenni."

Mark Zuckerberg szintén rövid és viszonylag szenvtelen üzenettel reagált minderre (ironikusan egyébként a Twitteren). Ebben dícséri a két alapító érdemeit, és minden jót kívánva figyelni fogja majd, mivel rukkolnak elő a jövőben.

Systrom cégvezetőként, Krieger pedig műszaki igazgatóként hozta össze az Instagramot, bár vicces, hogy az eredeti elképzelések szerint egy Foursquare-hez hasonló, helyekre becsekkoló app volt a terv, ahol a fényképezés másodlagos funkciónak számított az akkor még Burbn névre hallgató szoftverben. Aztán két évvel az Instagram elindítása után már 30 millió felhasználónál tartottak, ami azért is nagy dolognak számított, mert egy ideig csak iOS alatt lehetett elérni az appot. Ekkor vásárolta fel őket a Facebook, azóta pedig 800 millió felett jár a felhasználók száma.

A polkorrekt üzengetés mögött azért többen is komolyabb vitákat sejtenek, bár tény, hogy nyugisabb és stílusosabb elválás ez, mint a szintén Facebook által felvásárolt WhatsApp alapítóinak távozása. Jim Koum és Brian Acton úgy viharzott el a cégtől, hogy előbbi még a #deleteFacebook címkét is bő kézzel szórta tweetjeiben, utóbbiról pedig kiderült, hogy gyakori csatákat kellett vívnia a Facebook vezetőségével arról, hogyan kezelik a felhasználók adatait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.