Hirdetés

Otthoni motion capture ruhát dobott piacra a Sony



|

A Sony Mocopi bárki számára elérhetővé teszi a Hollywood és a játékipar által használt digitális mozgáskövetést.

Hirdetés

A motion capture, vagyis a digitális mozgáskövetés élő modellekre helyezett szenzorokkal segíti az animátorokat abban, hogy minél valósághűbb jeleneteket alkossanak a számítógépen. A technológia előbb a filmkészítést forradalmasította, majd a 90-es évektől kezdődően a játékipar is egyre inkább támaszkodni kezdett rá.

A Sony most úgy döntött, hogy egy megfizethető termék formájában a kisebb költségvetéssel gazdálkodó fejlesztőknek és a hétköznapi embereknek is elérhetővé teszi a mo-capet.

A nemrég bejelentett Mocopi egy kompakt, hordozható mozgáskövető "ruha", amely a gyakorlatban 6 különálló szenzort takar. A 32 mm-es átmérőjű  korongok darabonként mindössze 8 grammot nyomnak, és a testünk különböző pontjain kell rögzítenünk őket.

Hirdetés

A lekövetett mozgás így ugyan nem lesz olyan precíz, mint az érzékelési pontok hadát alkalmazó profi rendszereknél, de a Sony így is kielégítő eredményt ígér.

A Mocopi adatainak kinyeréséhez egy dedikált okostelefonos alkalmazás szükséges, amely a hivatalos leírás alapján egyelőre csak bizonyos Sony Xperia modellekkel, illetve az Apple készülékeivel kompatibilis az iPhone 12-ig visszamenően. A szenzorok töltése USB-C-n keresztül történik, a 90 perc alatt elérhető 100%-os szintről indulva pedig 10 órányi üzemidő áll rendelkezésünkre.

A termék nem csak a játékfejlesztőket célozza: felhasználható például VR-játékokhoz, metaverzumos alkalmazásokhoz és az ún. Vtuberek számára is, akik virtuális avatarokként szórakoztatják a közönségüket. A Mocopi ára 49 500 japán jen, amely adók nélkül átszámolva 143 ezer forint körül alakul. A tervek szerint a Sony csak január vége felé dobja piacra a terméket, addig viszont a december 3. és 18. között esedékes Virtual Market 2022 eseményen is mesélnek majd róla.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.