Hirdetés

Palesztin párti hackerek is támadják Izraelt



|

A függetlenként tevékenykedő hackercsoportok is beszálltak a palesztin-izraeli konfliktusba.

Hirdetés

Egy viszonylagos nyugodtabb időszakot követően a Gázai övezetből operáló terrorszervezet, a Hamász a hétvége során a titkosszolgálatokat is meglepő, átfogó támadást indított Izrael ellen, több száz emberrel végezve, és legalább 150 civil túszt hurcolva el.

Az Izrael heves ellencsapásaihoz vezető konfliktusnak eddig becslések szerint már több mint 1500 áldozata lehet, a résztvevők és a szakértők megszólalásai alapján pedig fennáll a veszélye, hogy elhúzódó harcokkal kell számolni. Ahogy azt az ukrajnai események kapcsán is láthattuk, a világháló ezúttal is bevetési területté vált.

Hirdetés

Különböző hackercsoportok ugyanis a Hamász akcióját követően a palesztinokat támogatva több kibertámadást is végrehajtottak izraeli weboldalak, köztük a The Jerusalem Post című újság ellen. A hírportál maga közölte a hírt az X felületén, és még cikkünk írásakor is elérhetetlennek bizonyult.

A TechCrunch beszámolója alapján Rob Royce, az amerikai NSA kiberbiztonsági igazgatója egy hétfői konferencián úgy nyilatkozott, hogy főként túlterheléses (DDoS) támadásokról és honlaprongálásokról (Defacement) van szó, amelyeket nem állami hackerek, hanem úgynevezett "hacktivisták", vagyis saját szakállukra cselekvő független csoportok hajtanak végre.

Ezt támasztja alá Will Thomas, az Equinox Threat Analysis Center elemzőjének véleménye is, aki szerint eddig több mint 60 izraeli weboldalt érinthettek az akciók, az elkövetők között pedig bangladesi, pakisztáni és marokkói hackerek is vannak. A Hamászt támogató aktorok kormányzati és civil weboldalakat egyaránt támadnak, az utóbbiak között hírportálokkal, pénzintézetekkel, valamint telekommunikációs és energetikai szolgáltatók honlapjaival.

Az efféle támadások ugyanakkor nem elegendők a konfliktus érdembeli befolyásolására, legalábbis így véli a TechCrunchnak nyilatkozó független biztonsági elemző, Lukasz Olejnik, aki szerint a hacktivista csoportok korlátozott lehetőségekkel rendelkeznek, ezért legfeljebb zavarkeltésre képesek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.