Hirdetés

Panasonic DC-GX800: Egy új kor fényképezője



|

A fényképezőgépek és az okostelefonok legjobb tulajdonságait ötvözi a Panasonic készüléke, amely ideális útitársunk lehet.

Hirdetés

Rendkívül gazdag funkcionalitást zsúfoltak bele a Panasonic cserélhető objektíves, tükör nélküli kamerájába a mérnökök, ami így egy kiváló útitárs lett, kiszolgálva a felhasználók minden modernkori igényét. A termék ideális választás lehet azoknak, akik nem szeretnének az utazásaik során egy több kilós tükörreflexes gépet magukkal cipelni, mégis kiváló képminőségre vágynak, okostelefonokhoz méltó funkcionalitás mellett. A DC-GX800 ugyanis ötvözi a hagyományos fényképezők és a mobilok tudását, és habár kezelése rendkívül egyszerű, a professzionális fotósok igényeit is képes kiszolgálni.

A mindössze 269 grammos készülék dobozában egy 12-32 mm-es (F3,5-5.6) gyújtótávolságú objektívet találunk, amely ideális választás lehet a legtöbb helyzetben, ám a cserélhető kialakításnak köszönhetően a Panasonic több tucatnyi egyéb kiegészítője közül is választhatunk, a messzemenőkig kihasználva a GX800 képességeit. Habár az üzemmód-választó tárcsán manuális (M) és félautomata (S és A) üzemmódokat is találhatunk, rendelkezésünkre áll többek között egy remekül használható intelligens automata (IA) és automata plusz (IA+) üzemmód is, utóbbinál például a bokeh hatást is előcsalhatjuk a készülékből.

Ezen esetekben a készülék képes érzékelni a fotó témáját, és ahhoz igazítania beállításait, amelyekről az érintőkijelző bal felső sarkában azonnal értesíti felhasználóját. A tükör nélküli fényképező emellett természetesen képes panorámafelvétel, portré készítésére, került bele egy jelenetsegéd üzemmód, amellyel a leggyakrabban felmerülő jelentek (például éjszakai kép kézzel, vagy mozgó állat) optimális beállításait képes előhívni. A kreatív vezérléssel pedig azonnal Instagram-szerű szűrökkel gazdagíthatjuk a képeinket, amennyiben a közösségi médiában a lehető legtöbb lájkot szeretnénk összegyűjteni. Használat közben rendkívül hasznosnak bizonyulhat a funkció, hiszen nem mindegy, hogy egy fotót utólag változtatunk monokrómmá, vagy eleve annak készül.

A készülékre emellett egy 4K üzemmódválasztó gomb is került, amellyel 4K sorozatképeket készíthetünk úgy, hogy az elsütőgomb egyszeri, vagy ismételt - üzemmódtól függően - lenyomása után kiválaszthassuk a legjobban sikerült képet. Így nem maradhatunk le egyetlen fontos pillanatról sem, az üzemmód során ugyanis a gép gyakorlatilag egy rövid videót rögzít, amelyből utólag mi választhatjuk ki a legértékesebb képkockát. Emellett lehetőségünk van 4K 30 fps, valamint Full HD 60 fps videók rögzítésére is.

A Panasonic GX800 bal szélén találjuk az utólagos fókuszválasztó gombot, amely a gyakorlatban hasonlóan működik, mint a 4K sorozatfelvétel, azaz a készülék egy mozgóképet rögzít, viszont eltérés, hogy ezen esetben automatikusan eltárol minden lehetséges fókuszpontot, így az elsütés gomb lenyomása után mi választhatjuk meg, hogy az adott képen pontosan hova kerüljön a fókusz. A következő animált GIF megmutatja, hogy mi történik a gyakorlatban:

A funkció lehetőséget ad halmozott fókuszálásra is, amellyel egyesíthetünk több, különböző fókuszterületekkel rendelkező képet a fókusztartomány kiszélesítése céljából. Csoportképeknél például hasznos lehet ezen funkció. Az utólagos beállításokat a három hüvelykes érintőkijelzőn érhetjük el, a számos egyéb beállításhoz hasonlóan, ráadásul a jelenlétének köszönhetően az ujjunkkal jelölhetjük ki a fókuszpontokat, pontosan úgy, mintha azt okostelefonon tennénk. Ugyanitt a megosztásokat is kezelhetjük, a GX800 ugyanis beépített Wi-Fi adapterrel is rendelkezik, így a fotóinkat nem kell áttöltenünk sehova, azonnal feltölthetjük azokat az internetre.

A 1040k-LCD érintőkijelző ráadásul közel 180 fokban kifordítható, amely azonnal aktiválja a selfie-üzemmódot, így nem kell trükköznünk a képek készítésénél, ráadásul végre nem az okostelefonok mindössze néhány megapixeles szenzorjaira kell hagyatkoznunk. Egy profi fényképezőgép e téren teljesen más szintet jelent. A beállításoknál minden fontos és lényeges paramétert átállíthatunk, amely mellett rendelkezésünkre áll a HDR képkészítés, az okostelefonos vezérlés (a Wi-Fi jelenlétének köszönhetően) és a szűrök használata, amelyek között több digitális szépítő megoldást is találunk.

Habár érezhetően egy kezdő fotósoknak célzott kameráról van szó, egy igazi professzionális géppel van dolgunk, ami mindent tud, amit ma egy fényképezőnek tudnia kell. Ráadásul a RAW-rögzítés is rendelkezésünkre áll, így akár a kreatív üzemmód szűrőivel is bátran kísérletezhetünk, hiszen később előkereshetjük a valósághű képünket.

Adatok:

Live MOS szenzor (16 megapixel)
17.3 x 13.0 mm szenzorméret
100-25600 ISO érzékenység
1/16,000-60 s rekesztartomány
1728 zónás fénymérés
± 5EV 1/3EV expozíciókompenzáció
3" kifordítható TFT LCD
Wi-Fi 802.11b/g/n
Utólagos fókusz
3840x2160@30fps, 1920x1080@60fps
JPEG, RAW, AVCHD, MP4
106.5x64.6x33.3 mm

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.