Hirdetés

Papírvékony hangszóróval álltak elő az MIT tudósai



|

Leheletnyi réteggel szórja a talpalávalót az ultra kompakt, hajlítható technológia.

Hirdetés

Az otthoni hangrendszer kialakításakor kulcsfontosságú, hogy hová kerülnek a hangszórók, ám az ötleteléskor komoly korlátot jelenthet a rendelkezésünkre álló hely, nem is beszélve az esztétikai szempontokról. Na de mi lenne, ha a hangforrások tapéta módjára feszülnének a falon? Nagyon közel áll ehhez a Massachusettsi Műszaki Egyetem nemrég bemutatott találmánya.

Az egyetem tudósai egy papírvékony, ultrakönnyű hangszóróval álltak elő, amely potenciálisan bármilyen felületen rögzíthető, miközben alig fogyaszt energiát a feladata elvégzéséhez.

Hirdetés

Az alábbi videón látható technológia még a fejlesztés korai szakaszában jár, ezért nem képes Harman Kardon-, vagy Bang & Olufsen-szintű hangzásra, de már jelenlegi állapotában is rendkívül ígéretes. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ugyan nem ez a világ első ultravékony hangszórója, abban viszont úttörő, hogy behajlítva és különböző felületekre tapasztva is működik, vagyis nem igényel teljesen szabad teret a vibrációhoz.

Az MIT kutatói szerint a találmányuk egész pontosan tizedannyi energiát fogyaszt, mint a hagyományos otthoni hangszórók, így a környezettudatos felhasználóknak is csábító lehet. Az egyetlen gyengéje, hogy a kompakt mivolta miatt nem sok basszust produkál, de ezen még javíthatnak a későbbiek során.

Ami pedig a lehetséges felhasználási területeket illeti, érdekes eljátszani a gondolattal, hogy milyen jól jönnének a papírvékony hangszórók például az autóiparban, de otthonra is el tudnánk képzelni egy teljes egészében hangszóróvá alakított falat. A találmányt bemutató anyagukban a tudósok emellett azt is kiemelik, hogy a technológia akár hatékony zajszűrőként is bevethető, például repülőgépeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.