Hirdetés

Példátlan, történelmi jelentőségű műveletre készül az Európai Űrügynökség



|

Az ESA először próbál irányítottan, biztonságosan visszahozni űrszondát a Földre.

Hirdetés

Bolygónk körül rengeteg űrszemét kering: elhasznált műholdak tartozékai és egyéb küldetésekből származó alkatrészek, melyek megnehezítik a további küldetések kivitelezését, mivel félő, hogy ezek a keringő darabok, akadályozzák az esetleges kilövéseket, objektumok űrbe juttatását. Az űrszeméttel kapcsolatos feladatokat próbálta már Elon Musk és Steve Wozniak is megoldani, de van már terv robotpókok e célból történő felhasználására is. 

Az eddigi részeredmények tükrében egy új nézőpontot hozott be a diskurzusba az ESA (Európai Űrügynökség). Ötletük, hogy a műholdakat még működőképes állapotukban visszamanőverezzék a légkörbe, célravezető lehet.

Hirdetés

Az ESA saját eszközét kísérli meg visszajuttatni a Földre július 28-án. Az Aelous nevű műhold 2018 óta kering a bolygó körül. Eredetileg csak egy évig teljesített volna szolgálatot, de most már elodázhatatlanná vált a kivonása a forgalomból, mert szinte az összes üzemanyaga elfogyott, és nagy sebességgel megindult a Föld felé.

Az ESA szakemberei most megpróbálják a maradék üzemanyaggal  visszajuttatni az eszközt a légkörbe. A tervek szerint az ereszkedés a sztratoszférába való visszatérés után az Atlanti-óceánban ér véget. A vízbe viszont csak a maradék fog csobbanni, hiszen a szerkezet 80%-a elég a légkörbe jutás után. Az ügynökség reményei szerint ennek a manővernek a tapasztalatait használva, a jövőben akár egészben is visszajuttathatnak hasonló objektumokat a Földre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.