Hirdetés

Perlik az Apple-t az AirTag követő veszélyei miatt



|

A cupertinóiaknak bíróság előtt kell felelniük, mivel a tracker akár súlyos visszaélésekre is alkalmas.

Hirdetés

Áprilisban lesz három éve, hogy az Apple piacra dobta a tengerentúlon 29 dollárért, nálunk pedig 14 900 forintért árult AirTag-követőt, amely a cég Find My hálózatához kapcsolódva pontos helymeghatározást tesz lehetővé, a kis méreténél fogva pedig gyakorlatilag bármilyen tárgyhoz rögzíthetjük.

A Bluetooth-alapú eszköz az évek során számos happy enddel végződő történet főszereplője volt, legyen szó ellopott kerékpárok vagy felszívódott bőröndök megtalálásáról, viszont arra is akadt néhány példa, hogy emberek követésére használták, esetenként halálos végkimenetellel. Az Apple-nek most bíróság előtt kell felelnie ezért.

Hirdetés

Az almás cég ellen ugyanis mintegy háromtucatnyi panaszos csoportos keresetet nyújtott be, azt írva, hogy a tervezési hibái miatt az AirTag nem olyan biztonságos, amennyire azt az átlag fogyasztó elvárhatná tőle. A felperesek állítása szerint az AirTag biztonsági problémáival visszaélve követték őket, ami miatt végső soron sérüléseket szenvedtek el, a kaliforniai törvények alapján pedig az Apple is felelősségre vonható ezért.

Az almás cég megpróbálta elérni, hogy a bíróság visszadobja a pert, a Bloomberg beszámolója alapján viszont az ügyben illetékes bíró a napokban zöld utat adott a keresetnek. Vince Chhabria bíró végül három felperes állításait találta megalapozottnak, ám azt is leszögezte, hogy a cupertinóiaknak akár igazuk is lehet abban, hogy az érvényes jogszabályok alapján nem kellett volna többet tenniük az AirTag biztonságáért, de szerinte ennek eldöntéséhez az eljárás folytatása szükséges.

Az Apple a saját indítványában egyébként azzal érvelt, hogy az iparágban úttörőnek számító biztonsági megoldásokkal látta el a terméket, mint például az idegen követőkre vonatkozó értesítés a felhasználók eszközein, vagy egy hangalapú jelzés, amikor az AirTag egy bizonyos távolságnál messzebb kerül a tulajdonosától. A felperesek szerint viszont ez még nem elég a visszaélések megfékezésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.