Hirdetés

Perrel kényszerítenék rá az Apple-t, hogy ne csak az Apple Pay-jel fizethessenek a felhasználók



|

Az EU után egy amerikai vállalat sem nézi jó szemmel, hogy a cupertinóiak csak a saját mobilos fizetési megoldásukat engedélyezik a felhasználóknak.

Hirdetés

Májusban számoltunk be róla, hogy az Európai Bizottság trösztellenes magatartással vádolja az Apple-t, amiért az almás eszközökön csakis a házon belüli Apple Pay férhet hozzá az NFC-chiphez, elvágva ezzel a felhasználókat az alternatív mobil fizetési szolgáltatóktól.

Nemrég pedig egy amerikai bankkártyás cég, az iowai Affinity Credit Union is követte az uniós testület példáját, amely a saját szempontjából nehezményezi az Apple Pay exkluzivitását, ezért szeretné elérni, hogy a cupertinóiak szabad utat engedjenek a konkurenciának.

Hirdetés

A Kaliforniában benyújtott panasz szerint az Apple évente több mint 1 milliárd dollárnyi bevételt szerez a bankkártyás cégektől, amelyektől 0,15 százalékos díjat kér minden egyes tranzakció után, miközben az androidos megoldásoknál nincs ilyen sarc. Az Affinity Credit Union emellett azt is kifogásolja, hogy az Apple megtiltja a díj továbbhárítását, mivel a vállalat szerint így semmi sem ösztönzi a felhasználókat, hogy olcsóbb megoldás után nézzenek (ami az alternatívák tiltásával jelenleg az Androidra való átváltást jelentené).

"Ha összehasonlítjuk az Apple Pay funkcióit az androidos eszközökön elérhető mobiltárcákkal - Google Pay, Samsung Pay -, akkor tükröt tartunk eléjük, mivel ezek lényegében azonosak egymással. És mégis, ugyanaz a szolgáltatás, amelyért a kártyakibocsátók Androidon egy fillért sem fizetnek, az Apple Pay révén évente 1 milliárd dollárba kerül nekik."

- mondja Steve Berman, az Affinity Credit Union képviseletét ellátó Hagens Berman ügyvédi iroda társalapítója és ügyvezető partnere. A felperes most kártérítést követel minden érintett kártyakibocsátó nevében, s egyben az Apple Pay jogsértőnek vélt exkluzivitásának eltörlését is kéri a bíróságtól.

Az Affinity Credit Union egyelőre az egyetlen felperes, a vállalat azonban szeretné, ha mások is csatlakoznának az eljáráshoz. Ebbe még az ügyben eljáró bíróságnak is bele kell egyeznie, a perről beszámoló The Verge ugyanakkor rámutatott, hogy a Hagens Bergman korábban két csoportos pert is sikeresen zárt az Apple-lel szemben, ami összesen 500 millió dollárjukba került a cupertinóiaknak.

Hogy ezúttal is az Apple húzza-e a rövidebbet, az elsősorban azon múlik, hogy miként értelmezi a monopólium fogalmát az illetékes bíró. Amennyiben monopóliumként fogja fel, hogy az Apple kitiltotta a konkurens elektronikus fizetési megoldásokat a saját eszközeiről, akkor természetesen megáll a trösztellenes vád, ugyanakkor dönthet úgy is, hogy az Android már önmagában is elegendő alternatíva a vásárlók számára ahhoz, hogy ne álljon fenn az almás cég egyeduralma a mobilos fizetési piacon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.