Hirdetés

Piszkos trükkel blokkolja a Twitter/X az Elon Musknak nem tetsző webhelyeket



|

Rivális közösségi oldalak és egy nagy hírportál is akad az egykori Twitter feketelistáján.

Hirdetés

Elon Musk tavaly több mint 44 milliárd dollárt fizetett a Twitterért, elsősorban azzal indokolva a közösségi oldal felvásárlását, hogy a korábbinál nagyobb teret biztosítson a szólásszabadság kibontakozásának. A milliárdos azóta már a magángépét nyilvánosan elérhető adatok alapján követő fiók blokkolásával, illetve egy sor újságíró profiljának letiltásával is bizonyította, hogy valójában nem gondolta annyira komolyan a nagy felszabadítást, most pedig egy újabb lépés jelzi Musk tűrőképességének határait.

Elsőként a Hacker News szúrta ki, hogy az időközben X-re átnevezett Twitter szándékosan lassítani kezdte a tulajdonosnak nem tetsző külső linkek elérését. A közösségi oldal ezt a "t.co" átirányító link segítésével éri el, amely az érintett URL-ek esetében nagyjából 5 másodperces késleltetést okoz a webhelyek betöltésekor.

Hirdetés

A titokban végrehajtott változtatás elsősorban rivális szolgáltatásokat, így a nemrég elindult ellen-Twitter Threadset, az Instagramot és a Facebookot érinti, de a Substack publikációs platform és a The New York Times is a "tiltólistán" van. A jelentés nyomán a The Washington Post utánajárt a dolognak, a lap érdeklődésére pedig a NYT közleményben erősítette meg az értesülést.

"Bár nem ismerjük a késleltetés alkalmazásának indoklását, aggódnánk, ha bármelyik hírügynökségre nem világos okokból eredő, célzott nyomást gyakorolnának.

- nyilatkozta Charlie Stadtlander, a Muskkal korábban többször is összetűzésbe került lap szóvivője, míg az újság egy névtelenül megszólaló munkatársa azt is hozzátette, hogy a szándékos lassítás bevezetése óta érzékelhetően csökkent a Twitterről/X-ről érkező forgalmuk.

A mikroblogot felvásárló Musk egyik első intézkedése a sajtóosztály kirúgása volt, így a platform részéről természetesen most sem érkezett hivatalos reakció az ügyre, a The Washington Post viszont néhány óra után frissítette a beszámolóját, immáron azt írva, hogy a hírverés hatására az X bizonyos oldalakon feloldotta a lassítást. Az cikkünk írásáig nem derült ki, hogy minden érintett webhelynél felhagytak-e a megkérdőjelezhető gyakorlattal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.