Hirdetés

PocketBook Verse teszt – olcsó e-book olvasó hasznos trükkökkel



|

Könnyű, kicsi és még csak sokba sem kerül az új PocketBook Verse, ráadásul tud néhány mutatványt, amire az Amazon Kindle sem képes.

Hirdetés

Ha e-könyv olvasóról van szó, sokaknak a Kindle-család valamely tagja jut eszébe, és ezen rengeteget dolgozott az Amazon. Valójában az e-ink technológia és a teljes e-könyv-világ sokat köszönhet neki, pedig ha jobban megnézzük, fejlesztési stratégiája nem éppen merész és agresszív, árazása (főként régiónkban) magas, és a teljes rendszer igen zárt és rugalmatlan. Viszont a hardverek általánosságban jók, ha használod az Amazon rendszerét, akkor a kényelem is garantált, és egy e-könyv olvasót sok-sok évre választ az ember, nem cserélgeti 1-2 évente.

Az Amazon mellett több, kisebb és nagyobb gyártó is kínál E inkes eszközt, így például a Huawei és a Lenovo is, azonban ha nem e-jegyzetfüzetről, hanem kifejezetten e-könyv olvasóról beszélünk, az egyik legnagyobb rivális a PocketBook. A gyártónak már nagy tapasztalata van ezen a téren, amit legújabb Verse modelljénél is bevetett. No nem azért, hogy egy mindentudó, prémium eszközt készítsen, hanem azért, hogy egy olcsó, nagyobb kompromisszumoktól mentes készüléket dobhasson piacra.

Kicsi, könnyű, gombos

A PocekBook Verse vékony és könnyű, mindössze 186 grammot nyom, ráadásul kicsi, így egy kézben tartva is kényelmes a használata. Borítása minden oldalról műanyag, ami érzékeny az ütődésekre és karcokra, ezért egy védőtok beszerzése mindenképpen javasolt. A 6"-os, 212 ppi képpontsűrűségű, 1024×768-as felbontású E Ink Carta kijelző elfogadhatóan részletgazdag képet ad, és természetesen nem maradt ki a megvilágítás sem, ami ugyebár nem háttérvilágítás, így hosszútávú használat során sem bántja a szemet.

Hirdetés

A műanyag keret oldalán egy mSD kártyahelyet találsz, vagyis a belső 8 GB-os tárhelyet tudod tovább is bővíteni (alapértelmezetten 6,6 GB érhető el). Ez nem is igazán a könyvek, cikkek miatt lenne hasznos, sokkal inkább például hangoskönyvek tárolására, azonban a Verse-ben nincsen sem hangszóró, sem Bluetooth, vagyis hangoskönyv lejátszására nem alkalmas.

A Wi-Fi kapcsolat viszont biztosított, amin keresztül a rendszerfrissítéseket, könyveket, cikkeket le tudod tölteni egyenesen az eszközödre. Szerencsére G-szenzort is kapott, így az olvasó képes érzékelni, ha elfordítod (ez le is kapcsolható), továbbá a fizikai vezérlőgombok is megtalálhatók a kijelző alatti, vastagabb káván. Ez utóbbi sokak számára még mindig kötelező elem egy e-könyv olvasón, pedig az Amazon már lehagyja ezeket az újabb Kindle modellekről. Nem örökölte a vízállóságot a Verse a felsőbb kategóriás e-könyv olvasóktól, viszont ezzel le is zárhatjuk a hiányosságok listáját.

Szoftveres lehetőségek

A Linux-alapú eszköz szoftveresen mindent megkapott. Rögtön a főmenüből elérheted a PocketBook áruházat, ahonnan könyveket tudsz beszerezni. Sajnos magyar nyelvű alkotásokra nem lehet szűrni a kínálatot, de a kereső azért kiad 182 találatot (ezek többsége romantikus regény vagy novella). Szerencsére nem ez az egyetlen lehetőséged a tartalom beszerzésére. Az online könyváruházakban megvásárolt e-könyveket kiválóan kezeli a Verse, beleértve a DRM-et is, sőt, 25 fájlformátumot ismer és támogat, ami messze több, mint amire a zárt rendszerű Kindle képes. A Dropbox-integráció és a privát PB-felhőtárhely mellett elérhető a Send-to-PocketBook szolgáltatás is, amit használva cikkeket vagy akár hosszabb írásokat is átküldhetsz gépedről az e-könyv olvasódra mindössze 1-2 kattintással.

A Verse is támogatja a jegyzetelést, de ez nem stylus-támogatást vagy ujjbeggyel írást jelent: a könyvekből, cikkekből tudsz egyes részeket kiemelni és elmenteni jegyzetfüzetedbe, így ezeket később rendezetten, külön menüpontban találod meg és küldheted tovább.

Az alsó menüsorról egy böngészőt is indíthatsz, ami lassú, a görgetés és ezt követő frissítés minden alkalommal másodpercekig tart, az interaktív oldalakkal sem bánik túl jól, viszont a kompatibilitás jó, a tördeléssel nem volt gondunk.

Izgalmasan hangzik az Alkalmazások menüpont, de csodákra ne számíts. A Képkeret és Galéria nem túl hasznos, ellenben a Számológépnek és a Szótárnak lehet örülni. Utóbbinál támogatott a magyar nyelv is, amikor pedig a szöveget kell begépelni, a képernyő-billentyűzet megbízhatóan teszi a dolgát és viszonylag gyorsan lehet rajta pötyögni. Szintén hasznos, hogy olvasás közben is aktiválhatod a szótárazás üzemmódot: ilyenkor elég csak olvasás közben rábökni a kívánt szóra, máris megjelenik az előre beállított nyelvű megfelelője.

Aki teljesen belakja e-könyv olvasóját, az RSS-olvasót is hasznosnak találhatja, ha pedig kifogy az olvasnivalókból, négyféle játékkal ütheti el szabadidejét (Klondike, Sakk, Scribble, Sudoku).

Megbízható, kézbe passzol, de csak türelmeseknek ajánlott

A Verse látszólag sok funkciót kínál, de az lesz vele maradéktalanul elégedett, aki kifejezetten olvasásra keres e-könyv olvasót, a magyar nyelvű tartalmat pedig egy másik áruházból szerzi be és menti át az eszközre. A műanyag külső kellemesen könnyű, vékony (7,6 mm) és kicsi, az alsó gombokat és az érintőkijelző gesztusait is gyorsan meg lehet szokni, de egy védőtok mindenképpen ajánlott, vízpartra pedig inkább ne vidd. A kijelző pixelsűrűsége egy kicsit alacsonyabb, mint a Kindle PaperWhite esetében, de a karakterek tisztaságával nem volt gondunk. A Frontlight előtétvilágítás ma már elengedhetetlen, azonban itt meg is kell állnunk egy pillanatra: ha csak szimplán aktiválod, azt hiheted, a vezérlést nagyon eltolták a fejlesztők. Pedig épp ellenkezőleg, csupán a Beállításokban a Speciális előtérvilágítási opciót kell felkeresned, ahol egyedi fényerőszabályzást tudsz beállítani órára lebontva. Ezt egészíti ki a SMARTlight, ami a megvilágítás színhőmérsékletét szabályozza akár automatikusan. Ez nagyon hasznos funkció és érdemes bevetni úgy, hogy estefelé, sötétben minél melegebbre váltson. Ha pedig a Dark mód szerelmese vagy, erre is találsz kapcsolót a gyorsmenüben (Sötét mód).

Sajnos az áruházban magyar kínálatról nem beszélhetünk, de ingyenes címekből van jónéhány és a Verse formátumkezelése is kiváló - nem igazán találsz olyan szöveges dokumentumot, amit ne tudna megjeleníteni az eszköz. A Send to PocketBookhoz jó lenne egy böngésző beépülő, de az e-mailes küldés is viszonylag rugalmas, ráadásul kiegészíti a felhőalapú megosztás lehetősége is.

A Verse gyengébb pontjai közé tartozik a műanyag borítás mellett a vízállóság és a hangszóró/BT hiánya, valamint a viszonylagos lassúság. Utóbbi különösen a gyakori lapozásnál, böngésző használatakor jelentkezik, és igen bosszantó: a lapváltás, görgetés már megtörtént, ám még kb. 2 másodpercre van szüksége az eszköznek, amíg teljes részletességgel megjeleníti a tartalmat, melyhez egyet villan is a kijelző.

A Type-C porton csak ritkán kell tölteni a Verse-t, átlagosan 20-30 napig használhatod, ami megfelelőnek számít. Persze ebből az erős világítás és sok Wi-Fi-használat sokat elvehet. Sajnos a duplamagos SoC és az 512 MB RAM nem sok, az eszköz lassúsága is erre vezethető vissza. A mSD kártyahely kedves extra, de nagyon-nagyon sok könyv szükséges ahhoz, hogy ezt tényleg ki kelljen használnod.

Könnyű megkedvelni, olvasásra ideális, és ha nincsen lehetőséged Amerikából vagy Nyugat-Európából alacsony áron Kindle-t beszerezni, árban is jobb, mint az Amazon terméke. Hátránya, hogy a kijelző nem 300 ppi-s, kissé lassú és az áruház sem túl acélos, ellenben a szoftveres extrák között akad hasznos és a világítása is egészen jól sikerült.

PocektBook Verse

Ár: 49 990 Ft
A Verse látszólag sok funkciót kínál, de az lesz vele maradéktalanul elégedett, aki kifejezetten olvasásra keres e-könyv olvasót, a magyar nyelvű tartalmat pedig egy másik áruházból szerzi be.
  • 6”-os 1024×768 pixel e-ink Carta kijelző
  • duplamagos SoC
  • 512 MB RAM, 8 GB tárhely
  • mSD kártyahely
  • fizikai gombok, Type-C csatlakozás
  • műanyag készülékház
  • 1500 mAh akkumulátor
  • Wi-Fi
  • előtérvilágítás, SMARTlight
  • 25 fájlformátum támogatása
  • 108×156×7,6 mm, 186 g
PRO
  • megfizethető
  • mSD-kártyahely
  • jó előtérvilágítás
  • gombok és érintőkijelző
  • hasznos szoftveres extrák
  • jó formátumtámogatás
Kontra
  • lassú
  • alacsony felbontás
  • nem vízálló
  • sérülékeny készülékház
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8695
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => PocektBook Verse
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 389
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-01-30 10:55:15
    [gameinfo_webpage] => https://pocketbookstore.com/products/pocketbook-verse
    [gameinfo_tags] => pocketbook, verse, e-ink, e-book, e-könyv olvasó, teszt
    [gameinfo_url] => pocektbook-verse
    [gameinfo_pro] => megfizethető
mSD-kártyahely
jó előtérvilágítás
gombok és érintőkijelző
hasznos szoftveres extrák
jó formátumtámogatás
    [gameinfo_kontra] => lassú
alacsony felbontás
nem vízálló
sérülékeny készülékház
    [gameinfo_data] => 6”-os 1024×768 pixel e-ink Carta kijelző
duplamagos SoC
512 MB RAM, 8 GB tárhely
mSD kártyahely
fizikai gombok, Type-C csatlakozás
műanyag készülékház
1500 mAh akkumulátor
Wi-Fi
előtérvilágítás, SMARTlight
25 fájlformátum támogatása
108×156×7,6 mm, 186 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 49 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Verse látszólag sok funkciót kínál, de az lesz vele maradéktalanul elégedett, aki kifejezetten olvasásra keres e-könyv olvasót, a magyar nyelvű tartalmat pedig egy másik áruházból szerzi be.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 389
            [manufacturer_name] => PocketBook
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://pocketbook.hu/hu-hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/pocektbook-verse-8695.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => megfizethető
            [1] => mSD-kártyahely
            [2] => jó előtérvilágítás
            [3] => gombok és érintőkijelző
            [4] => hasznos szoftveres extrák
            [5] => jó formátumtámogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => lassú
            [1] => alacsony felbontás
            [2] => nem vízálló
            [3] => sérülékeny készülékház
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.