Hirdetés

Primitív, de hatékony fegyvert vetett be a deepfake Taylor Swift pornó ellen az X



|

Az egykori Twitternek végül drasztikus módszerhez kellett folyamodnia, hogy leállítsa a platformot ellepő kamupornót.

Hirdetés

A napokban mi is hírt adtunk róla, hogy az X-et (korábban Twitter) ellepték a Taylor Swiftet ábrázoló, deep fake technológia segítségével generált pornós tartalmak, amelyek ellen napokon át tehetetlennek látszott a közösségi oldal moderációs csapata. Így jobb híján a rajongóknak kellett lépniük, akik ártalmatlan posztokkal árasztották el a hírfolyamot a "Taylor Swift AI" hashtag alatt, hogy legalább valamelyest háttérbe szorítsák a mesterséges intelligenciával generált hamis anyagokat.

A jelek szerint pedig az oldal üzemeltetője azóta sem tudott úrrá lenni a káoszon, mivel végül egy igencsak drasztikus lépéshez kellett folyamodnia, hogy megállítsa az időközben több mint 27 millió megtekintést összegyűjtő pornófolyamot.

Hirdetés

A Variety beszámolója alapján az X ugyanis azzal  oldotta meg a pornókrízist, hogy teljesen letiltotta a Taylor Swiftre irányuló kereséseket. A szokatlan korlátozást már pénteken életbe léptették, de még hétfő reggel sem oldották fel, mivel a világhírű énekesnő nevét beírva mi is csak az alábbi üzenetet kaptuk arról, hogy valami hiba történt, és hogy próbáljuk újra az oldal betöltését.

Magyarán az Elon Muskhoz tartozó közösségi oldal végül nem tudta hagyományos eszközökkel blokkolni a problémás tartalmakat, ami rámutat, hogy milyen kockázatos lépés volt a moderációért felelős csapat korábbi megtizedelése (a tömeges kirúgásra azt követően került sor, hogy a milliárdos 2022 őszén felvásárolta a platformot). A szolgáltató felhasználói szabályzata ugyan továbbra is tiltja az ilyen jellegű posztokat, a történtek viszont azt bizonyíthatják, hogy az X a gyakorlatban nem képes betartatni a saját reguláit.

A minden idők egyik legsikeresebb előadójának számító Swift jelentőségét mutatja, hogy néhány fajsúlyos szereplő is megszólalt az ügyben. A több mint 160 ezer médiaszakembert tömörítő SAG-AFTRA szakszervezet például közleményben ítélte el a "felzaklató, káros és mélyen aggasztó" képeket, egyúttal felszólítva az ilyen tartalmak terjesztésének illegálissá tételére. Egy interjúban pedig Satya Nadella, a generatív AI-ba milliárdokat fektető Microsoft elnök-vezérigazgatója "riasztónak és szörnyűnek" nevezte a hamis pornóképeket, és azt mondta, hogy cselekednünk kell az ügyben.

A történtek híre a Fehér Házba is eljutott, melynek sajtótitkára, Karine Jean-Pierre egy újságírói kérdésre válaszolva ugyancsak riasztónak nevezte az X-et elárasztó Taylor Swift-pornót, és azt is hozzátette, hogy szükségesnek látja egy vonatkozó törvény megalkotását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.