Hirdetés

Putyin: elfogadhatatlan, hogy a nyugat uralja az AI-rendszereket!



|

Oroszország erőfeszítéseket tesz, hogy felvegye a versenyt a nyugati fejlesztésű mesterséges intelligenciával.

Hirdetés

Ukrajna közel két évvel ezelőtti lerohanása komoly csapást mérhetett az orosz technológiai szektorra, hiszen a nyugat által kivetett gazdasági szankciók miatt az ország legfeljebb kerülőutakon férhet hozzá a korszerű hardverekhez, a szakemberek egy része pedig külföldre távozott.

A Vlagyimir Putyin vezette rezsim viszont még ennek ellenére is igyekszik lépést tartani az aktuális trendekkel, legalábbis erre utalt az a szeptemberi sajtójelentés, amely szerint az elnök kiadta az utasítást a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések támogatására és felgyorsítására. Az ország első embere nemrég maga is megerősítette a tervet.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Putyin egy moszkvai technológiai konferencián szólalt fel a témában, ahol leszögezte, hogy nem is fordult meg a fejükben az AI betiltása, amelynek etikai kérdéseit a "hagyományos" orosz kultúra alapjain kell megoldani. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy szerinte a nyugati keresőrendszerek és generatív modellek figyelmen kívül hagyják, sőt egyenesen eltörlik az orosz nyelvet és kultúrát.

"Az ilyen rendszerek, az ilyen idegen rendszerek monopóliuma és dominanciája természetesen elfogadhatatlan és veszélyes."

- fogalmazott az elnök, aki úgy véli, hogy Oroszországnak az ambíciók és a kivitelezés terén is fel kell nőnie a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokhoz. Valamikor a közeljövőben ezért egy új elnöki rendeletben fogják ösztönözni a szükséges fejlesztéseket, illetve az MI-re vonatkozó nemzeti stratégiát is átdolgozzák.

Putyin szerint az új stratégia jelentős változtatásokat fog tartalmazni, kiterjesztve az alap- és az alkalmazott kutatásokat a generatív algoritmusok és a nagy nyelvi modellek terén, vagyis azon technológiákhoz kötődően, amelyek a ChatGPT-hez és a Google Bardhoz hasonló szolgáltatásokat is hajtják. A cél érdekében az orosz tudósoknak jobb hozzáférést kell biztosítani a szuperszámítógépekhez, valamint javítani kell az AI-jal kapcsolatos felsőfokú oktatás minőségét is.

Az elnök szavai egybecsengenek a bevezetőben már említett szeptemberi jelentéssel, amely szintén új, nagyobb teljesítményű szuperszámítógépek építéséről és a generatív MI-vel kapcsolatos fejlesztések hathatósabb támogatásáról szólt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.