Hirdetés

Rajtaütöttek egy bandán, amely egykori bányász GPU-kat adott el újként



|

Több mint 20 embert tartóztattak le az ügyben, de még sok társuk maradhatott szabadlábon.

Hirdetés

A globális kriptovalutaláz éveiben a bányászok szinte minden mozdítható videokártyát elhappoltak, a blokkláncpénzek piacának összeomlásával viszont feleslegessé váltak ezek az agyonhajszolt hardverek, amelyeket most jó esetben gombokért szerezhetnek be a kockázatkedvelő vásárlók.

Ezt használta ki az a kínai bűnbanda, amely megfáradt bányász GPU-kat tupírozott fel és csomagolt újra, hogy aztán vaskos haszonnal vadonatúj hardverként értékesítse őket.

Hirdetés

Az esetről a VideoCardz számolt be a bincsengi rendőrség közleménye nyomán, akik elmondták, hogy Binzhou városában ütöttek rajta egy raktáron, amelyben nagyüzemben szereltek szét egykori bányászgépeket, az azokból származó videokártyákat pedig némi kozmetikai kezelést követően gyári hatású csomagolásba helyezték.

Az akció során 22 embert tartóztattak le, akik közül végül hét ellen emeltek vádat, de számos elkövető lehet még szabadlábon, mivel a rendőrség szerint nem kizárt, hogy a binzhoui helyszín valójában egy nagyobb hálózat része volt. A raktárban talált videokártyák értéke 15 millió jüan, vagyis nagyjából 710 millió forint lehet.

Arról nincs információ, hogy a hardverek külföldre is utat találhattak-e maguknak, az viszont biztosra vehető, hogy nem csak ez a banda állt rá az egykori bányászkártyák megtévesztő újraértékesítésére. Januárban például arról érkezett egy jelentés, hogy egyes elkövetők még az elszíneződött memóriachipeket is átfestik, hogy nehezebb legyen kiszúrni az átverést.

Mindenkori aranyszabály, hogy csak alaposan ellenőrzött forrásból vásároljunk, illetve egy ex-bányász GPU sem feltétlenül ördögtől való választás, amennyiben annak megfelelő áron és a kockázatok pontos ismeretében jutunk hozzá.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.